La pandèmia ressuscita el PC

El teletreball i la falta de xips enlaira la venda d’ordinadors de sobretaula, amb millors rendiments i més fàcils de trobar al mercat

Categories:

Redacció

La pandèmia revifa l'ordinador de sobretaula
La pandèmia revifa l'ordinador de sobretaula | Getty

Els ordinadors de sobretaula tornen a estar entre la llista d’aparells informàtics. Al llarg del 2021, la venda de PCs s’ha incrementat un 7%, segons les dades de la consultora International Data Corporation (IDC), que destaca el declivi de més d’una dècada que arrossegaven aquestes màquines. Fins ara, els videojocs i l’oci electrònic en general eren el segment que encara feia ullets a aquests dispositius per la seva versatilitat, mentre que els entorns empresarials i els usos més habituals dels usuaris es poden executar des dels portàtils, tauletes i, cada cop més, des dels telèfons intel·ligents. Ara, amb l’auge del teletreball i amb l’escassetat de xips arran de la pandèmia, el PC torna a estar de moda.

Durant l’any de més cruesa de la crisi sanitària, aquests elements informàtics van assolir els 302,6 milions d’unitats venudes, un 13,1% més que el 2019. Justament tot succeeix 10 anys després de l’arribada del primer iPad i contradient el vaticini de la mort de diversos analistes.

Comoditat, eficiència i disponibilitat immediata

“El treball en remot és més còmode i efectiu amb un ordinador de sobretaula”, afirma l’enginyera de telecomunicacions i consultora en digitalització Marta Trobador, “utilitzar un portàtil és també útil, i et permet traslladar-te a una part o altra de la teva llar per fer la feina, però a la llarga t’obliga a estar pendent d’on hi ha endolls per carregar la bateria i compta amb una pantalla més petita que la d’un monitor per al PC”. A més a més, recorda que cal comptar amb el hàndicap de la vida útil d’una bateria: “És un mite que s’espatlla si el tens sempre endollat per evitar quedar-te sense càrrega, però hem de ser conscients que any rere any va perdent autonomia”. I és que malgrat que no hi ha disparitat d’opinions, l’experta assegura que diversos estudis apunten entre els 300 i els 500 cicles és quan més cau el seu rendiment.

La potència d’un ordinador de sobretaula i la independència de la bateria el posicionen com a preferit en entorns laborals

Les prestacions són un altre punt a favor del PC. El professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Josep Jorba Esteve afirma que “no té comparació amb altres dispositius pel que fa  a capacitats de computació i realització productiva de feina”. Un ratolí, uns altaveus i una pantalla. Habitualment aquests són els complements que acompanyen la clàssica torre, tot i que durant la pandèmia s’hi ha sumat la webcam. Potser aquí guanya punts el portàtil, que la té integrada, però la qualitat d’imatge o de so no es poden comparar amb els dispositius que s’adquireixen per separat.

En l’últim any s’han fet més visibles els dispositius híbrids com tauletes amb teclats i ratolí, els populars chromebooks o portàtils convertibles en tablets, però l’investigador del grup Wireless Networks (WINE) de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) no els veu com una opció: “En alguns casos són dispositius realment cars, com els PC convertibles en tauletes i, en d'altres, les prestacions per a alguns usos o àmbits professionals són bastant deficitaris”.

La manca de xips ha obligat a adquirir un PC en els casos de necessitat immediata d’un dispositiu

Per als qui prefereixen deixar els ordinadors de sobretaula a les oficines i tenir un portàtil a les llars, la crisi dels semiconductors ha estat un dels elements que ha dificultat l’adquisició del seu equip per al treball en remot en plena pandèmia. “No hi ha xips i les marques no poden fabricar dispositius al ritme que ho feien abans”, explica Trobador, “per tant, com ha passat amb els cotxes, la gent que necessitava immediatament un dispositiu perquè se li ha espatllat el seu o no en té, ha hagut de recórrer al que hi havia al mercat a un preu assumible”. I, majoritàriament, han trobat PCs. “Els fabricants han preferit destinar els xips als models de gamma més elevada i deixar de fabricar ordinador per a l’usuari mitjà”, afegeix l’enginyera.

El futur del PC

L’ordinador de sobretaula no va arribar a morir mai. Ambdós experts ho posen en relleu, i manifesten que s’ha tendit cap a una distinció d’usos: entorn laboral, amb el PC; consum d’oci, amb dispositius més petits. Mirar una pel·lícula o una sèrie, jugar a un joc o consultar les xarxes socials es pot des de qualsevol mòbil o tauleta i, de fet, “és més còmode i fàcil”, afirma Trobador. “Ho tens a mà, l’encens de pressa i pots moure’l amb ell on vulguis”, insisteix.

Arribaran al mercat nous ordinadors més petits amb rendiments mitjans per integrar els usos laborals i l’oci

L’usuari tendeix cada cop més cap a terminals més grans, siguin telèfons siguin tablets, fet que permet guanyar punts en febleses com la resolució de pantalla. A més a més, s’està reforçant la capa de processadors, els quals permeten reduir el consum de bateria i maximitzar el rendiment dels aparells. Tanmateix, un smartphone extremadament gran no és ergonòmic. Per això, Jorba es mostra convençut que la tendència anirà cap a l’aparició de models de sobretaula més petits per a persones que busquin unificar tots els usos en un sol aparell i que no demanin grans rendiments com pot ser l’ofimàtica i l’entreteniment bàsic. La seva creença apunta cap a l’aparició de “caixes amb tot integrat que aniran disminuint la grandària, encara que mantindran les pantalles i els teclats actuals”.