La covid-19 dispara la compra de material informàtic i electrònic
Els portàtils registren un màxim històric de vendes i recuperen el mercat que havien perdut davant els ‘smartphones’
Categories:
Portàtils, telèfons mòbils, tauletes i tota mena de dispositiu electrònic en mà. Aquest és el material imprescindible amb el qual s’han hagut de proveir els treballadors catalans en els últims dies per afrontar 15 dies -com a mínim- de jornades laborals en remot. L’augment del nombre de contagis de covid-19 ha obligat la Generalitat a demanar una disminució inminent dels desplaçaments, amb una apel·lació directa a traslladar de nou les oficines a les llars. “El teletreball es podria incrementar del 8% actual al 25%”, apuntava la consellera de la presidència, Meritxell Budó, dos dies abans de la publicació al DOGC de les noves mesures. Bona part dels professionals ja s’havia vist amb la necessitat d’adquirir material informàtic per poder efectuar les tasques, però el confinament previ no ha eximit els comerços físics i les botigues en línia de viure un nou repunt de vendes.
De fet, la corba d’adquisició de productes tecnològics ja venia creixent des de l’estiu. Segons apunta el portal online PcComponentes, entre l’1 d’agost i el 20 de setembre la facturació va ser un 65% més elevada que en l’any anterior en ordinadors, tablets i dispositius que es poden emprar per estudiar i treballar des de casa. La companyia atribueix el comportament a l’arrencada del curs escolar i a la represa de l’activitat de les empreses després de les vacances d’estiu, amb la idea clara d’un possible segon confinament a l’horitzó. I, com a dada curiosa, el producte que ha viscut un augment més acusat de la demanda ha estat la webcam, amb un increment del 1.500% en comparació amb el mateix període del 2019.
Els portàtils marquen un rècord
Però el gran beneficiat del confinament ha estat l’ordinador. Només en el tercer trimestre de l’any, les consultores Canalys i IDC situen la seva demanda entre un 12,7% i un 14,6% per sobre del que es va registrar l’any anterior a escala mundial. Han estat prop de 80 milions de màquines, però en podrien haver estat més. Segons el director d’investigació d’IDC, “si el mercat no hagués patit escassetat de components, les vendes de portàtils haurien estat més elevades, ja que el mercat encara no ha quedat saciat”. I és que un 75% de la quota de mercat se l’ha cruspit el portàtil i l’autonomia que confereix a l’usuari, mentre que la clàssica torre té una petició més residual. En el còmput anual, les dades de Canalys mostren un repunt de les vendes dels dispositius mòbils del 28,3%, mentre que les estacions fixes han caigut un 26% internaual.
L’altra sorpresa ha vingut de la mà dels mòbils. Els últims 8 anys han retallat considerablement el terreny a l’ordinador a escala mundial, ja que permet una immediatesa i flexibilitat que l’anterior no ofereix, però en aquesta crisi sanitària ha quedat clar que el seu ús es limita més a l’entreteniment.
Les dades analitzades per Statcounter, mostren com el 2016 els telèfons van atrapar la demanda dels portàtils i els models de sobretaula. Des d’aleshores, la pugna ha estat constant entre els dos sistemes, però el coronavirus ha ajudat els ordinadors a recuperar-se.
A Espanya, la tendència difereix. El sorpasso hauria arribat el primer trimestre del 2020, però la pandèmia ha ajudat els ordinadors. La previsió de la consultora és que l’any acabi amb un augment de vendes dels segons gràcies a l’amenaça de nous confinaments.
No tot és teletreballar
Grans cadenes d’informàtica, electrònica i electrodomèstics com Media Markt han registrat un repunt de l’interès dels seus productes a escala general. La companyia explica a MetaData que el millor mes de la crisi sanitària ha estat el mes d’abril, amb un augment del 500% en comparació amb el 2019. L’increment més acusat es va registrar en els videojocs (+758%), seguit de prop pels portàtils (+739%). Pel que fa al teletreball, el context també ha repercutit sobre les adquisicions de noves pantalles, cadires ergonòmiques i punts d’accés wifi.
Creix la demanda de videojocs i productes per a la cuina per l'augment d'hores a les llars
I així com el sector gaming s’ha beneficiat del fet de passar més hores a casa, també ho ha fet la llar. Les compres de televisors nous van enfilar-se un 431%, i les d’electrodomèstics, un 260%. “Hem passat més temps a casa i molta gent ha decidir reforçar i renovar la tecnologia que tenia, a més d’iniciar-se a la cuina, el què s’ha notat en la demanda de robots de cuina i productes relaiconats”, apunten fonts de la cadena.
Els telèfons intel·ligents també van enlairar vendes, però menys del que es podria esperar: un 221%. I és que la situació ha estat extraordinària i ni experts ni professionals s’atreveixen a fer prediccions sobre la salut del mercat de productes tecnològics durant els pròxims mesos.