Després dels youtubers, com es diuen els que retransmeten per Twitch?

Els retransmissor és un nou perfil de creador de continguts digitals sorgits del creixement de la difusió a través de les diverses xarxes socials

Categories:

TERMCAT

Twitch, la plataforma de retransmissions en línia de moda
Twitch, la plataforma de retransmissions en línia de moda | CC0

En el món de les xarxes socials, fins ara ja teníem catalogats els youtubers, els instagramers (que pronunciem amb l’accent a la darrera síl·laba, i amb possibilitat de fer els femenins youtuberes, instagrameres) i els influenciadors. Això, però, no s’atura mai. I ara ens les hem de veure amb el Twitch, plataforma que té unes xifres astronòmiques d’usuaris molt joves i amb streamers famosos que guanyen molts diners.

En anglès s’anomena streamer a Twitch simplement la persona que fa una retransmissió en directe a través d’aquesta plataforma. De manera precisa, en català en podríem dir retransmissorsretransmissores en directe, perquè com que ja tenim fixades les formes reproducció en línia, retransmissió en directe per a l’streaming anglès, seria una forma derivada lògica.

Twitter, Facebook, Instagram, YouTube i Twitch
retransmissors o retransmissores en directe, terme en català per referir-se als i les streamers

És bo i desitjable que sorgeixin altres propostes més informals, com ara directer, pantaller, etc., que poden també ser bones a les xarxes si els usuaris les fan seves i les fan servir.

La terminologia en català del món de les xarxes socials és especialment complicada per la poca presència del català en aquest àmbit i el monopoli que té l’anglès com a llengua creadora de termes nous. En ocasions no hi ha solucions òptimes i úniques, i el que és fonamental és que les possibles propostes alternatives catalanes tinguin una acceptació general entre tots els que les han de fer servir.