Waital: el Shazam de la moda i la tecnologia de la TV

La ‘start-up’ crea una aplicació capaç d’identificar quina pel·lícula o sèrie mira un usuari per ajudar-lo a trobar productes semblants als que hi apareixen

Categories:

Aida Corón

Waital detecta quines són les sèries i películes més populars, i ajuda els usuaris a trobar productes que hi apareixen
Waital detecta quines són les sèries i películes més populars, i ajuda els usuaris a trobar productes que hi apareixen | CC0

Qui no ha pensat mai que vol el jersei d’un dels protagonistes de la seva sèrie preferida? O que li agradaria tenir el rellotge intel·ligent que porta el dolent de la pel·lícula del cap de setmana? La start-up Waital preveu llançar al mercat els pròxims mesos una aplicació mòbil que permeti trobar al seu catàleg de moda, tecnologia i altres un producte que s’assembli al que hem vist a la pantalla, seguint l’esquema de funcionament de Shazam.

Al capdavant de la idea hi ha en Jose Antonio García Pamplona, que després de 15 anys donant voltes a la proposta ha trobat ara l’oportunitat de llançar-se a la piscina de l’emprenedoria amb el treball final del MBA de Negocis Digitals que curs a la Universitat Oberta de Catalunya. Però no només l’ha ajudat el fet de trobar-se en el moment i lloc idoni a escala professional, sinó també el context social: “Estem en un període tecnològic que ajuda molt a Waital, ja que usem per a tot les aplicacions mòbils, ens estem acostumant cada cop més a comprar per Internet i cada cop més els usuaris s’identifiquen amb els protagonistes de les sèries”.

Desitjar i comprar des del sofà

De la mateixa manera que Shazam s’activa amb un botó, Waital vol que l’usuari únicament hagi d’encendre l’app, deixar que l’eina escolti el so i esperar que el porti cap a la fitxa de la pel·lícula o sèrie; després, cal indicar en quin minut es troba i esperar resultats. La plataforma s’encarrega d’identificar els possibles objectes, gadgets, peces de roba, àpats en restaurants i altres elements que hi apareixen i que poden generar interès, i els vincula a un catàleg de productes que es poden adquirir en línia. Tot plegat, diu l’impulsor, es fa amb un 95% de probabilitats d’èxit. I com monetitzar això? La idea és treballar amb un acord amb els comerços digitals i amb les comissions generades per cada venda.

Per aconseguir que tot l’engranatge funcioni, ha estat necessari combinar un sistema manual d’introducció de dades i un altre d’automàtic de reconeixement d’imatges. Treballen amb la intel·ligència artificial com a base per detectar quins són els títols cinematogràfics i televisius amb de més èxit, actuals o orientats al públic millennial i de la generació Z, el quan García considera client potencial. El CEO i cofundador de la iniciativa apunta que les xarxes socials són una altra font de coneixement: “Allà veiem quines propostes destaquen i estem també atents a peticions que ens puguin fer, però confiem en la capacitat de predicció del nostre sistema”.

La solució es troba en fase de proves per part de 100 usuaris que donen el seu feedback. “De moment tothom ens està dient que li agrada molt i que calia tenir una app així, però que cal ampliar el catàleg de sèries i films”, reconeix García. Però l’equip és conscient de la mancança i recorda que aquesta és una fase inicial. “Anirem evolucionant a mesura que creixem i perfeccionem”, afirma, “volem també que el sistema sigui capaç de reconèixer els productes que a tu més t’interessin d’acord a què has consultat prèviament”.

L’app utilitza la intel·ligència artificial per identificar sèries i pel·lícules populars, i relacionar productes a la venda amb elements que apareixen a la televisió i el cinema

En aquests moments Waital té a l’horitzó proper l’obertura de la primera ronda de finançament per invertir en la tecnologia.