Optopus, la intel·ligència artificial que millora la compra en línia
La ‘start-up’ catalana aplica un algoritme que imita l’ull humà per optimitzar les fotografies dels productes, adaptar-les a l’‘ecommerce’ i incrementar-ne les vendes
Categories:
No és el mateix anar a comprar al supermercat presencialment que omplir el cistell en una botiga en línia. I no és perquè en el primer cas se surt de casa i en el segon es pot des del sofà, sinó perquè als comerços físics es poden tocar els productes, donar-los la volta i remirar-se’ls, si cal. En canvi, amb les fotografies i les descripcions penjades als ecommerces, no sempre es veu tot tan clar. Precisament això és el que intenta resoldre la start-up catalana Optopus, que ha dissenyat una solució basada en intel·ligència artificial (IA) que fa que les imatges i la informació sigui visible, atractiva i s’adapti a la visualització des de l’ordinador o la pantalla del mòbil.
A més de la IA, la solució aplica el disseny 3D i les anomenades mobile ready hero images, que no són més que representacions d’un envàs físic millorades per a la venda on line. La unió d’aquestes tecnologies és el que fa pioner el servei d’Optopus. “Ningú més ho ofereix a Espanya, ho vam importar del Regne Unit i només allà i als Estats Units s’usen sistemes similars, però cap que ho ajunti tot com fem nosaltres”, explica la CEO de la companyia, Sílvia Aguilar, “hem substituït l’eye-tracking amb un algoritme que imita l’ull humà, la IA-tracking”.
Optopus uneix tecnologia pionera per crear un sistema que substitueix l’’eye-tracking per l’’IA-tracking’, que imita l’ull humà
En els dos anys de la posada en marxa de la start-up i la tecnologia, empreses com Adam Foods, amb les marques Tosta Rica i Granja San Francisco, i Beam Suntory, amb Larios o Jim, ja han aconseguit incrementar les vendes fins a un 37% en les botigues en línia on tenen presència.
Un servei 360º graus
Les persones, amb un sol cop d’ull, podem definir dues zones: les que veiem i les que no veiem. Després ens fixem en detalls diferents segons l’edat, la cultura i altres elements que ens diferencien entre nosaltres. “La intel·ligència artificial ens ajuda a identificar fàcilment quina és la seqüència de zones, obtenir informació qualitativa i canviar les creativitats mentre les estem creant”, comenta Aguilar. D’aquesta manera, la imatge del producte destaca uns elements o altres seguint la jerarquia visual que marca l’algoritme per fer-lo més atractiu i aclaridor per al comprador.

Si la tecnologia és el primer servei, i alhora suport de tot el paquet, el talent és la segona pota d’Optopus. L’equip compta amb analistes de dades i experts en redacció SEO per optimitzar tota la fitxa de producte, millorar l’experiència d’usuari i augmentar les vendes. “Fem analítica durant tot el procés de creació per veure què està optimitzat abans i què ha passat posteriorment, i toquem des de la il·luminació per a una correcta visualització de l’etiqueta a la fotografia fins a la jerarquia de la informació del text”, detalla la CEO.
Aguilar: “La intel·ligència artificial ens ajuda a identificar fàcilment quina és la seqüència de zones, obtenir informació qualitativa i canviar les creativitats mentre les estem creant”
La falta d’hàbits de consum en plataformes en línia és, per a Aguilar, el motiu pel qual “anem més enrere que altres països en retail i ecommerce marketing”. La covid-19 ha accelerat el salt cap a aquesta modalitat de compra i això ha impulsat el seu negoci: “Ara mateix estem en converses amb Exity i seguirem sumant més empreses que han vist que és clau una fotografia clara, nítida i que doni tota la mateixa informació que una persona percep a simple vista quan té el producte a les mans”.