Director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona

Les competències dels líders digitals

"Qualsevo líder digital ha de tenir clar que el talent és l'únic actiu capaç de convertir la tecnologia en valor afegit"

A l'inici de la crisi econòmica derivada de les mesures de contenció de la covid-19, els economistes discutien sobre quina forma tindria la recuperació econòmica (V, V invertida, L, W...). Ara mateix existeix un consens en què la recuperació serà (i, de fet, ja ho està sent) en forma de K. Les empreses natives digitals o que s'han transformat digitalment surten reforçades mentre que negocis de sectors tradicionals o de sectors cíclics trigaran a convergir amb el nivell de creixement dels primers. Durant els darrers mesos hem vist com el fabricant d'automoció Hyundai adquiria l'empresa de robòtica Boston Dynamics; Disney llençava la plataforma directa al consumidor Disney+; o Ocado es disparava a borsa gràcies a la seva automatització de processos per al comerç electrònic. Totes aquestes empreses són de sectors analògics, però que han fet passos decidits per convertir-se en empreses tecnològiques per ser competitives en l'era de la quarta revolució industrial. Aquesta transformació no és possible sense nous models de lideratge basat en el talent.

El lideratge digital no és exclusiu dels càrrecs directius. Aquest concepte arcaic basat a concentrar tot el poder en una sola persona i oblidant pel camí els comandaments intermedis sembla una cosa del passat. Hi ha molts perfils dins d'una empresa que han d'estar capacitats per liderar i aquests han d'incorporar noves habilitats per tenir èxit en la nova era digital.

"Hi ha molts perfils dins d'una empresa que han d'estar capacitats per liderar i aquests han d'incorporar noves habilitats per tenir èxit en la nova era digital"

Primerament és bàsic que el líder digital tingui una mentalitat digital. El professional ha d'interioritzar el gran potencial de la tecnologia per transformar el negoci, des del dia a dia fins a l'activitat principal, i sense perdre competitivitat. El descobriment de nous negocis pot, fins i tot, arribar a canviar el negoci actual. La clau radica en la connexió entre explotar i explorar, mentre es barreja escalabilitat i expansió. Els exemples més clars són el teletreball, el comerç electrònic o la formació en línia. Ja feia temps que teníem les eines gràcies a la tecnologia, però era necessari un canvi de mentalitat empresarial per utilitzar-les. És cert que el confinament també ha influït en el consumidor, creant un entorn més propici per a la seva implantació.

La formació contínua en noves competències digitals serà clau perquè la nostra activitat estarà cada vegada més automatitzada. La nostra millor versió sempre serà una evolució de l'anterior. El líder digital ha de tenir les dades com a suport, més a l'abast que mai, per optimitzar els mateixos processos de la companyia, conèixer millor el client i crear nous models de negoci. Un exemple és el que va fer Rolls Royce amb la instal·lació d'un sistema de sensors en els seus motors per fer-ne un manteniment preventiu i que els va permetre evolucionar de proveïdors de producte o subministradors de serveis. Totes les decisions que es prenen en els diferents nivells d'una organització han d'estar enfocades en la mateixa direcció: millorar l'experiència del consumidor. Les facilitats es tradueixen en experiències positives i fidelitzacions. Es tracta d'aplicar dins l'empresa una veritable cultura digital.

“El líder digital ha d'interioritzar el gran potencial de la tecnologia per transformar el negoci i sense perdre competitivitat”

Qualsevol líder digital ha de tenir molt clar que el seu actiu més ben preuat és el talent perquè és l'únic capaç de convertir la tecnologia en valor afegit. El talent digital és el que assegura el futur i la competitivitat del negoci. Aquest nou talent té moltes altres inquietuds més enllà del sou i està capacitat per invertir el sistema tradicional de contractació, sotmetent a un rigorós examen qualsevol proposta laboral. És per això que els valors de les companyies són cada vegada més importants perquè creen un vincle sòlid amb els treballadors i els converteixen en ambaixadors.
El líder digital també ha de ser flexible per adaptar-se a qualsevol client i a una realitat que mai és estàtica. L'organització dels equips canvia per adoptar noves formes de treballar, molt més autònomes on la responsabilitat és compartida. És impossible tenir èxit en solitari, per la qual cosa també s'ha de treballar per promoure la cultura de col·laboració amb els ecosistemes, nodrint el negoci a través d'una xarxa de socis que el complementi i completi. El corporate venturing, basat a treballar amb centres d'innovació i start-ups per incorporar innovació a un determinat negoci, n'és un bon exemple.

"Qualsevol líder digital ha de tenir molt clar que el seu actiu més ben preuat és el talent perquè és l'únic capaç de convertir la tecnologia en valor afegit"

En aquest procés d'exploració i prova de noves solucions es cometran errades que s'han de celebrar. Un líder digital no pot estigmatitzar un error sinó valorar-lo com un pas previ, moltes vegades necessari, per arribar a l'encert. A Catalunya lluitem contra una concepció cultural molt arrelada, al contrari del que succeeix en altres països. Spotify, per exemple, té en el seu departament de desenvolupament tecnològic el que anomena Fail Wall, una pissarra que recopila totes les seves errades per aprendre i corregir-les, en cap cas per assenyalar els treballadors. Això està estretament lligat amb una filosofia aplicable a qualsevol líder digital: falla de pressa, aprèn de pressa i millora de pressa.