Comunicació a Oryon Universal
Tres ‘inputs’ positius per a les dones i la lluita per la igualtat
"Més talent femení en el mercat de treball digital podria suposar un impuls anual del PIB de 16.000 MEUR"
Que la pandèmia de la covid-19 sembla haver aturat el temps i que aquest 2021 sigui encara un any de transició és la nova rutina i, malauradament, la nova normalitat. Potser amb la sensació que aquest últim any no ha passat absolutament res de nou i que en matèria de lluita contra el canvi climàtic, pobresa, medi ambient o drets humans -mireu les imatges de l'assalt al Capitoli dels Estats Units de fa uns dies- tot s'ha aturat; i que quan acabi la complexa pandemia mundial, ho haurem de reprendre de nou. Però em complau saber que sí que hi ha senyals positius que auguren un bon futur. I aquestes bones vibracions són per a nosaltres, les dones, és a dir, la meitat de la població. Tenim bones notícies per assolir, finalment, la igualtat i més en el sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), liderat majoritariament per homes.
Kamala Harris, nomenada vicepresidenta d'Estats Units (i possible successora de Joe Biden en el segon mandat), o les líders de països com Nova Zelanda, Taiwan, Dinamarca, Noruega, Islàndia i Finlàndia són a la llista de les nacions que millor han aconseguit frenar el virus i en totes elles una dona ha estat al capdavant del govern. Els experts destaquen la prudència, l'empatia, la proximitat i un interès clar pel benestar de tota la població, entre les grans virtuts d'aquestes líders d'avui i un gran exemple per a les noves generacions.
Paral·lelament, pel que fa a les grans corporacions, a la llista Fortune 500 que classifica a les grans empreses nord-americanes, les que són dirigides per dones arriben a un màxim històric de 37. No són moltes, atès que només representen el 7,4% de les empreses de la classificació, però és un avenç que permet tenir esperança, comparat amb les escasses 15 dones de fa 10 anys i les dues de fa 20.
Quatre de cada 10 ‘start-ups’ espanyoles compten amb, almenys, una dona dins del seu equip fundador, superant lleugerament la mitjana europea (36%)
Un exemple de la importància de l'impuls de la igualtat a Espanya es veu reflectit en l'últim Informe Mundial GEM, que assegura que només sis països del món presenten taxes d'emprenedoria similars entre homes i dones. Espanya encapçala la paritat en l'entorn europeu per sisè any consecutiu amb nou dones emprenedores per cada 10 homes, una xifra que supera la mitjana d'Europa, on només es compten sis dones per cada 10 homes emprenedors. No obstant això, quatre de cada 10 start-ups espanyoles compten amb, almenys, una dona dins del seu equip fundador, superant lleugerament la mitjana europea (36%). Claudia de la Riba, Rebeca Minguela, Yaiza Canosa, Elena Peiró, Carlota Pi, Barbara Buades o Silvia Bardani en són els grans exemples al nostre país.
Les dones demanen menys diners que els homes per engegar les seves companyies, però generen més guanys quan ja s'ha posat en marxa la firma, segons un estudi de Boston Consulting Group. Les inversions en empreses fundades o cofundades per dones van ser d'una mitjana de 800.000 euros, que és menys de la meitat de la mitjana d'1,78 milions d'euros invertits en empreses fundades per homes, detallen en l'informe. Tot i aquesta disparitat, les start-ups fundades i cofundades per dones en realitat aconsegueixen més guanys en el temps, generant el 10% més en ingressos acumulats durant un període de cinc anys: 620.000 euros en comparació amb 563.000 euros dels homes. Imagina el que podem aconseguir amb més capital.
Les TIC s'han convertit avui dia en un sector generador d'ocupació de qualitat i de competitivitat industrial. De fet, és un dels àmbits d'activitat amb més bones perspectives econòmiques, laborals i socials en un context complex. Perquè a banda de la necessària mirada femenina de la tecnologia i de la gran oportunitat que se'ns obre a les dones, si apostem per aquest sector, l'accés de més talent femení en el mercat de treball digital seria molt positiu per a l'economia europea i podria arribar a suposar un impuls anual del PIB de 16.000 milions d'euros.
L'accés de més talent femení en el mercat de treball digital seria molt positiu per a l'economia europea i podria arribar a suposar un impuls anual del PIB de 16.000 milions d'euros
És just el Pla DonaTIC impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que té l'objectiu de reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones en l'àmbit tecnològic i d'oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-se a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i a assumir posicions de lideratge en el sector. O també el naixement de Fibracat TV a principis de juny, impulsat per l'operador català de telecomunicacions Fibracat i amb una programació centrada en dos eixos principals, que es reparteixen la graella aproximadament al 50%: d'una banda, la revolució tecnològica, i de l'altra, l'empoderament femení. Com a curiositat, el canal està impulsat per Meritxell Bautista, cofundadora de Fibracat i a la vegada guanyadora del premi DonaTIC 2020.
Perquè totes les accions destinades a empoderar les dones en l'àmbit tecnològic al nostre país sumen. De moment he pogut recopilar tres bones notícies, entre moltes d'altres, per a la lluita per a la igualtat en un sector de present i futur. Estic convençuda que ho aconseguirem.