Director acadèmic del Blockchain Institute & Technology

L’evolució de les criptomonedes

“La bombolla de les .com va donar lloc a les ‘big tech’, ‘blockchain‘ està seguint el mateix patró des del 2014”

Les criptomonedes posseeixen una tecnologia que les fan semblar-se a un ésser viu quant a evolució i adaptació. Per entendre amb cert grau de profunditat tant els projectes criptogràfics com els tokens que els representen, el primer és avaluar el context actual en el qual ens movem en termes de regulació, innovació i adopció. Això, juntament amb una mirada cap enrere per veure d'on venim, no sol donar la pista que busquem per saber cap a on anem, per això cal fer-ne un repàs més exhaustiu de les tres generacions de criptomonedes que s’han pogut detectar i analitzar fins a dia d’avui.

Generació 1: any 2009 – Bitcoin

Tot i que no és una idea nova (darrere seu hi ha 40 anys de desenvolupament en diferents àrees) va venir a resoldre
un problema; dotar-nos de diners durs, descentralitzat, eficient, portable, segur, pseudo-privat, de fàcil comerç, intercanvi i P2P. La seva funció és bàsica i senzilla: fer transaccions de valor entre dues parts (ja que la seva blockchain no era apropiada per fer res més), però disruptiva perquè elimina l'intermediari.

"L'èxit del bitcoin es deu a dos conceptes: escassetat i no duplicació a internet"

L'èxit del bitcoin es deu a dos conceptes: escassetat i no duplicació a internet. Les criptomonedes tenen la necessitat i obligació de créixer i millorar contínuament, no tenen un altre camí. Han de centrar-se en millorar tant la seva proposta tècnica com de valor. És l'única manera que tenen d'aconseguir credibilitat i, per tant, el poder de fer
història canviant el món tal com ho va fer internet en el seu moment.

Generació 2: any 2014 – Ethereum

Es van ajuntar persones com Vitalik Buterin i Charles Hoskinson per crear Ethereum, que va representar per a blockchain el que Java Script va ser per al navegador: una pàgina simple i estàtica, però que permetia crear-ne de programables (els famosos Google, Facebook, Gmail...). Ethereum va afegir història a les transaccions de valor, és a dir, uns termes i condicions. Neixen els smart contracts i amb això les taxacions totalment personalitzades, o el que és el mateix, la tokenització.

Generació 3: any 2017 – Cardano

El problema a resoldre era poder escalar milions d'usuaris sense saturar la xarxa ni elevar costos operatius, tot un
repte en temps i funcionalitat. Ethereum en aquells dies no aportava una bona experiència als desenvolupadors en
aquest aspecte, però aquest no era l’únic problema que havien de solucionar: la mala governança i la falta de  finançament o tresoreria feien morir els projectes pel camí o desembocar en bifurcacions creant noves criptomonedes des de l'original, però separant els equips i canviant l'estructura tècnica interna.

"Les criptomonedas de tercera generació han de cobrir aspectes tècnics, financers i funcionals per no desaparèixer"

Les millores d'obligat compliment per les criptomonedas de tercera generació han de cobrir aspectes tècnics, financers i funcionals. Les que no se centrin en aquestes millores, la seva destinació final és desaparèixer. En aquests sentit, hi ha alguns aspectes claus:

Escalabilitat: en criptografia involucra 3tres aspectes de millora. El primer és la velocitat de les transaccions; el segon, l'amplada de banda, que garanteix espai per moure aquestes dades; i el tercer, l’escala de dades per permetre a la blockchain emmagatzemar totes les dades de manera permanent i infinita en el temps.

Interoperabilitat: el repte és tenir criptomonedes diferents que puguin mirar-se i entendre's, passant de tenir blockchains cegues, sordes i mudes a cadenes de blocs intel·ligents i 100% operatives. La interoperabilitat permetrà
integrar aquesta tecnologia en negocis regulats, semiregulats i no regulats.

Sustentabilitat: la blockchain d'una criptomoneda és capaç d'imprimir diners constantment, d'aquí el seu procés de mineria i recompenses. El repte està en crear una tresoreria capaç d'absorbir aquesta generació de riquesa
per al propi projecte i alhora segrega el valor del token.

“La bombolla de les .com va donar lloc a les ‘big tech’, ‘blockchain‘ està seguint el mateix patró des del 2014”

Imagino que hauràs escoltat mil vegades que les criptomonedas són una bombolla. Si alguna lliçó ens va donar aquella internet de les .com va ser que moltes empreses (dominis) van caure per valer milions sense facturar un sol euro,
però també que després aquesta internet va donar lloc a les majors empreses que avui coneixem, les anomenades big tech. Blockchain està seguint el mateix patró i modus operandi des del 2014. No siguis ingenu i exerceix el teu dret a folrar-te si ho vols.