Director d'Operacions i Màrqueting de Microsoft a Espanya

La formació en intel·ligència artificial, clau per a la resiliència

"Els líders en l'adopció d’IA es troben més ben preparats per adaptar-se a situacions de crisi"

Respondre, recuperar, reimaginar. Aquestes són les fases que descriuen la resiliència. Aquesta resiliència que, durant aquest any, ha posat més que mai de manifest el valor de la tecnologia i de les dades. La seva explotació és el nou avantatge competitiu, i la intel·ligència artificial (IA), la clau per a extreure intel·ligència i valor de negoci d'ells i ajudar al fet que les companyies siguin més competitives o, en alguns casos, a donar continuïtat a les seves operacions. Però per a reimaginar la nostra societat, la nostra economia, el nostre entorn i treure-li partit a la IA, és necessari formar als professionals.

Segons les conclusions que es desprenen d'un recent estudi de Microsoft, en el qual analitzem el nivell de capacitació dels professionals en IA, el 37% de les companyies espanyoles ja es troba en fase d'exploració de processos i tecnologies d’IA i un 28% està en una etapa més madura, que les posiciona com a líders en adopció d'aquesta tecnologia. I són precisament aquestes últimes, les líders en l'adopció d’IA, les que es troben més ben preparades per adaptar-se a situacions de crisi com la que ens planteja la covid-19 i avançar.

"Els líders en l'adopció d’IA es troben més ben preparats per adaptar-se a situacions de crisi com la que ens planteja la covid-19"

El que dóna per reflexionar és que aquest fet no es deu simplement a la inversió tecnològica que realitzen les organitzacions, sinó al fet que la maduresa en la implantació de tecnologia d’IA, a més d'aportar més valor a les estratègies de negoci –així ho afirma el 95% de les empreses líders, en comparació amb el 73% que estan en una etapa exploratòria en aquest viatge- va directament lligada a un major esforç per millorar la capacitació i formació dels seus empleats i a la creació d'una cultura positiva orientada a la innovació. Això es tradueix en professionals més motivats i una major capacitat d'adaptació en situació de crisi.

A Microsoft som molt conscients d'això i del valor d'invertir en el foment de les habilitats digitals de les persones. El mes de juliol passat vam anunciar una ambiciosa iniciativa, al costat de LinkedIn i GitHub, l'objectiu de la qual és facilitar formació tecnològica gratuïta a persones desocupades o afectades per ERTOs i ajudar al reciclatge dels professionals de tecnologia del nostre país. Avui ens enorgulleix veure que estem obtenint resultats satisfactoris. En els primers tres mesos més de 193.000 persones a Espanya s'han format i certificat des de la nostra plataforma, contribuint a millorar la seva ocupabilitat. Això és un enorme estímul per a continuar treballant en això.

"La clau de l'èxit està en les persones, en la cultura i en el lideratge, no sols en la tecnologia"

El sector públic també té un repte important en aquest sentit. Un informe realitzat per EY per a Microsoft suggereix que el sector públic a Espanya es troba encara molt lluny del màxim aprofitament de la intel·ligència artificial.

Les dades parlen per si sols: per al 80% de les organitzacions públiques enquestades a Espanya, la intel·ligència artificial és una prioritat digital, encara que el seu ús encara es troba en la fase inicial ja que només el 33% de les mateixes han adoptat una solució de IA. Sens dubte, la IA té la capacitat de transformar, però no per si sola. La clau de l'èxit està en les persones, en la cultura i en el lideratge, no sols en la tecnologia.