Director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona

Una formació alternativa

“Amb els ‘bootcamps’ tenim l’avantatge de què podem anar adaptant els nostres coneixements a les tendències del mercat”

Estem formant els joves en tecnologia amb el que necessita tant el mercat com les empreses? Realment és difícil de respondre. En una societat hiperconnectada i digitalitzada com la nostra tot succeeix cada vegada més ràpid, i el que cal és buscar aquell professional que sàpiga adaptar-se ràpidament a la realitat de cada moment i tenir les capacitats per fer front a la incertesa i als canvis. La formació més purament acadèmica és important, però potser encara ho és més el saber fer. Si estigués al capdavant d’una empresa tecnològica, segurament no demanaria un títol acadèmic als candidats, sinó que puguin demostrar-me com treballen i quins han estat els seus projectes més importants. Evidentment, en molts casos les dues coses van de la mà.

En l’era de l’anomenada quarta revolució industrial, la generació i atracció de talent tecnològic és una font de competitivitat econòmica. Es necessiten alternatives als camins tradicionals. Això no significa menystenir els graus universitaris, com podrien ser els de Ciències de la Computació o Enginyeria de Sistemes de la Informació, sinó potenciar altres vies que permetin obtenir les competències necessàries per donar resposta a les demandes específiques de les empreses.

“Cal potenciar altres vies que permetin obtenir les competències necessàries per donar resposta a les demandes específiques de les empreses”

Un exemple d’aquests camins alternatius a la universitat són els cicles de formació professional o els bootcamps, programes intensius dissenyats perquè els alumnes interioritzin els coneixements clau per començar a treballar amb plenes garanties, sobretot en el món de la programació. A més, la formació en aquest àmbit no acaba mai. La formació ha de ser continuada durant tota la vida laboral, i aquí tenim l’avantatge de què podem anar adaptant els nostres coneixements a les tendències del mercat. Ara no dubtaria en cap moment sobre la importància de conèixer com funciona el big data, quan fa quatre anys ningú que no fos especialista et podia dir de què estàvem parlant.

Les grans empreses també son conscients d’aquest fenomen i comencen a flexibilitzar els seus requeriments a l’hora de contractar talent tecnològic. Durant el 2018, companyies com Apple, IBM, Intel, Penguim Random House o Whole Foods Market ja van publicar ofertes de treball en les que no s’exigia cap mena de titulació universitària.

“Amb els ‘bootcamps’ tenim l’avantatge de què podem anar adaptant els nostres coneixements a les tendències del mercat”

Aquest fet se suma a la decisió de Google d’oferir cursos certificats online de sis mesos que no requereixen cap titulació prèvia i equiparar-los amb un grau de quatre anys en determinades posicions. Des del punt de vista de l’empresa, aquests cursos són una eina per modelar els professionals a través de competències teòriques que permetin cobrir les seves necessitats específiques. Les decisions d’aquestes multinacionals poden ser anecdòtiques o marcar un punt de partida on pugui trobar un suport la nova captació de talent.  

El domini de la tecnologia jugarà un paper diferencial en el desenvolupament del futur, pel que les administracions públiques i el sector privat estan obligats a treballar conjuntament amb l’objectiu de reduir al màxim la diferència entre oferta i demanda. Està provat que els dos mons poden coexistir i són complementaris a l’hora d’oferir una via vàlida de formació per als professionals digitals. És necessari augmentar la quantitat de professionals, sense perdre de vista la qualitat.