President del Cercle Tecnològic

Un sector que no trontolla, sinó que creix

“El sector TIC no només no trontolla, sinó que creix per la seva capacitat de resiliència"

Venim d’una pandèmia recent i ara estem immersos en una guerra, dues crisis que qualsevol persona diria que ens ho estan fent trontollar tot. Però no sempre és així, ja que hi ha sectors que trontollen menys que altres, i el de les TIC no només no ho fa, sinó que creix. Aquest fet no és casual, sinó que és el resultat d’una capacitat de resiliència i d’un impacte de la tecnologia que beneficia tots els àmbits de l’economia catalana. Una tecnologia i uns recursos digitals que donen resposta a les necessitats i expectatives de la ciutadania, i que és capaç de fer front als reptes socials, mediambientals i econòmics del país.

La 14a edició del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, l’estudi de referència per a l’ecosistema i que elabora anualment el Cercle Tecnològic, conclou que les TIC preveuen tancar l’any en curs amb prop de 17.000 empreses, un 50% més que el nombre d'actors al mercat el 2012. També assenyala que, en termes de força laboral, el tercer trimestre s'han assolit els 120.800 treballadors, un 57% més que fa una dècada. Avui ja representem el 10% del PIB i hem pujat tres punts des del 6,94% del 2012.

“El sector TIC no només no trontolla, sinó que creix per la seva capacitat de resiliència i per l’impacte que beneficia tots els àmbits de l’economia”

Creiem que ha arribat el moment de reivindicar-nos com un vertical de l'economia a Catalunya. No en tenim cap dubte, som tractors de l'economia catalana. I ens ho hem de creure perquè som un sector gran i format per grans persones: visionaris, científics, estudiants... un sector divers que ens fa créixer dia a dia. No deixarem de ser un eix transversal, i defensarem que s'ha de planificar i legislar tenint en compte que ja tenim prou pes i prou consistència per ser, també, un vertical.

Som un país amb infraestructures clau com el Barcelona Supercomputing Center, el Barcelona Cable Landing Station o el Sincrotró Alba, entre moltes altres. Estem desenvolupant les idees del futur i consolidant els reptes del present gràcies a la tecnologia aplicada en aquestes infraestructures, que ens fan ser un país referent a Europa i al món.

Al Cercle Tecnològic estem tenim la immensa sort de ser testimonis d'aquest creixement i de l'impacte que estem creant. Impacte que veiem reflectit sobretot en les persones i en el medi ambient. Som la fundació privada sense ànim de lucre més representativa del sector; som punt de trobada, de relacions entre les empreses i també amb l'administració pública; ens estem fent grans i no parem, estem en contínua reinvenció, amb contínues ganes de crear i d'aportar valor.

“Hem de reivindicar-nos com un vertical a totes les taules de decisió perquè és impensable parlar de progrés sense els agents que ajudarem a fer-ho possible”

El 2022 ha estat un any de creixement i canvis que ara estem consolidant. Ara esperem un 2023 ple d'oportunitats, amb dos grans reptes que tenim clars. El primer, reivindicar-nos com un vertical a totes les taules de decisió en salut, d’educació, turisme... és impensable parlar de progrés i d’estratègies sense els agents que ajudarem a fer-ho possible. El segon, humanitzar la tecnologia i posar-la realment al servei de les persones per fer-la un element quotidià que ens ajudi a combatre les bretxes, les desigualtats socials, a preveure els canvis del clima... La tecnologia és nostra, utilitzem-la per canviar coses importants.

Etiquetes