5G per millorar la formació tecnològica a les escoles rurals de Tarragona
La URV impulsa dos projectes per acostar les noves tecnologies a les aules i al professorat de les poblacions més aïllades dels nuclis urbans
Categories:
La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha posat en marxa un pla per millorar la formació dels professors de disset escoles rurals del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre aprofitant el potencial que ha d'oferir la connectivitat 5G. El projecte vol identificar quines mancances tecnològiques tenen els mestres dels centres més aïllats dels nuclis urbans, que són els que tenen més dificultats per desplaçar-se per assistir a les formacions. L’objectiu final és dissenyar una plataforma que inclogui tots aquests continguts educatius, entre els quals es preveu tractar temes com el ciberassetjament, la desinformació, la salut mental o la ciberseguretat.
D’altra banda, la URV també impulsarà RuralCatLabs, una iniciativa que vol impulsar les escoles rurals del futur a través de les xarxes de telecomunicacions modernes, el 5G i la fibra òptica. La intenció és englobar tots els aspectes de la docència, des de les mateixes classes, fins a la gestió escolar, la formació permanent del professorat o la relació amb l’entorn. La universitat realitzarà diverses proves pilot que experimentaran amb noves tecnologies com la realitat virtual o l’internet de les coses. D’aquesta manera, es preveu preparar activitats com visites virtuals, actuacions musicals col·laboratives a distància, intercanvis idiomàtics o gestió de recursos d’electricitat, aigua i seguretat escolar, entre altres.
Ambdues iniciatives s’engloben dins del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Pobles Vius i Actius, que està coordinat per la Diputació de Tarragona i té un pressupost de 3,8 milions d’euros. L’objectiu del programa és lluitar contra el despoblament de les zones rurals a través de dues línies d'actuació, la innovació social i l'especialització intel·ligent.