Enginyer especialista en intel·ligència artificial a SDG Group
La intel·ligència artificial busca a Barcelona el seu model a seguir
“Hem de prendre el pols de l’evolució de la IA per esclarir com la utilitzem i que ningú puguir quedar-ne fora”
La intel·ligència artificial copsa els titulars i es postula com la panacea que ens facilitarà la vida: des del descobriment de nous fàrmacs fins a la decoració de la teva casa a partir d'una imatge. Més enllà dels reclams, els que estem en el dia a dia del sector, sabem que darrere d'una IA (i machine learning) es troba l'esforç (real) combinat de persones, tecnologies i pràctiques bolcat en la detecció de patrons en les dades.
El potencial de la IA no està passant desapercebut en cap sector, tant és així que s'ha convertit en un pilar de moltes aplicacions empresarials. Gairebé el 50% de les empreses a Espanya utilitza (o estan en fase de prova) sistemes basats en aquesta tecnologia. Fascinant, oi? Això vol dir que les empreses que estan aprofitant ja la IA marcaran, d'una banda, el futur de la tecnologia i, de l'altre, incidiran significativament en la competitivitat de l'economia en la qual operen.
“Necessitem crear marcs per generar models de dades perquè qualsevol persona pugui prendre decisions millor informades”
L'interès per resoldre problemes de negoci mitjançant algoritmes no és una novetat i s'està donant fins i tot en departaments que, a priori, podrien considerar-se com no tècnics. D'aquí ve que sorgeixi la necessitat de crear marcs que permetin generar, gestionar i disposar de models de dades perquè, de manera senzilla, qualsevol persona pugui prendre decisions millor informades en la part del negoci que li correspon.
Fa uns dies en error500.net, Antonio Ortiz comentava que la intel·ligència artificial és “la nova electricitat, capaç de transformar indústries i disciplines, no tan interessant per l'efectista sinó per la seva capacitat de millorar en eficiència, elevar i potenciar altres tasques”. Ratifico i afegeixo que és de gran importància prendre el pols de l'evolució de la IA per esclarir de quina forma la utilitzem i que ningú es quedi en risc de “pobresa energètica”, com a sinònim de falta de competitivitat en termes últims.
“Hem de prendre el pols de l’evolució de la IA per esclarir com la utilitzem i que ningú puguir quedar-ne fora”
Per això, el CIDAI ha organitzat aquest 25 i 26 d'octubre l’AI & Big Data Congress, una cita presencial a Barcelona i que es pot seguir també en streaming. Seran dos dies de debat i trobades entre professionals, proveïdors i empreses en els quals es posarà el focus en les aplicacions i casos pràctics de la IA, en l'ús i benefici dels algorismes (IA for Good) i, per descomptat, en l'impacte que això genera tant en l'empresa com en la nostra vida diària.