Directora de l'EMBA de la UPF-BSM

Calen més start-ups industrials

"Si volem reindustrialitzar el país, el camí són les 'start-ups' industrials"

Les start-ups tecnològiques industrials són empreses de base científico-tècnica amb una tecnologia validada que ofereixen al mercat un producte tangible. Aquestes start-ups són el gran desconegut del nostre ecosistema emprenedor, però tenen un impacte econòmic i social important. I calen més start-ups industrials a casa nostra.

És cert que les start-ups més potents són del sector serveis, com ara Glovo, Wallbox, Letgo, Cabify, Badi o Flywire. El 42% de les 1.700 start-ups catalanes tenen com a model de negoci l'ecommerce i el marketplace. En termes de sectors, els àmbits de les TIC, l'oci i la salut concentren el 60% de les empreses. El sector específic que concentra més empreses és el de healthtech amb 289 start-ups, segons el darrer informe d'ACCIÓ.

El sector industrial preexistent a Catalunya ha afavorit el desenvolupament de la transformació digital, la connectivitat i l'auge de la Indústria 4.0, i d'aquesta manera, han sorgit noves formes de negoci amb la tecnologia com a eix principal. En aquest sector hi podem trobar empreses de robòtica com Pal Robotics, Steering Machines, l'alimentària Heura Foods, l'unicorn de carregadors per a vehicles elèctrics Wallbox, l'empresa de dispositius per a la salut animal Dinbeat, o empreses que ofereixen productes de consum a partir de materials reciclats, com Infinite Athletic, fabricants de roba esportiva a partir de fibres de xarxa de raqueta de tenis usades, o FOS Eyewear, fabricant de muntures d'ulleres a partir de materials reciclats. Aquestes start-ups han crescut a l'ombra de les start-ups digitals i miren de generar un ecosistema propi a partir del seu potencial i la seva capacitat de generar valor afegit a l'economia.

"Les 'start-ups' industrials han crescut a l'ombra de les 'start-ups' digitals i miren de generar un ecosistema propi a partir del seu potencial i el valor afegit a l'economia"

L'activitat industrial va més enllà del seu pes específic en el PIB. Si a Catalunya la indústria representa vora el 20% del PIB, provoca un efecte arrossegament a través de la gran quantitat de serveis vinculats a la mateixa: transport i logística, recerca i tecnologia, serveis TIC, etc., arribant el seu impacte al 50% del PIB català. De fet les start-ups industrials tenen una taxa de supervivència més alta que les start-ups d'altres sectors i a més paguen salaris més alts. A Catalunya, segons el Departament de Treball, atenent el sector d'activitat, el guany brut anual mitjà més elevat correspon a la indústria. La construcció i els serveis presenten, de mitjana, uns salaris un 14,7% i un 15,0% inferiors, respectivament. És un fet conegut que la indústria garanteix una major estabilitat dels llocs de feina i salaris més dignes, a més de ser un sector altament internacionalitzat i innovador. Si volem reindustrialitzar el país, el camí són les start-ups industrials.

En l'actual context de crisi econòmica, que el país segueixi sent un motor econòmic amb indústria manufacturera que aporti valor afegit i, a més, sigui un pol d'atracció al sud d'Europa, ha de ser una prioritat per a tothom. No hi ha camins fàcils, però tota pedra fa paret. Si volem reindustrialitzar el país, el camí són les start-ups industrials.

"Les 'start-ups' industrials tenen una taxa de supervivència més alta que les d'altres sectors i paguen salaris més alts"

Aquestes start-ups industrials, comparades amb aquelles limitades als serveis, aporten més valor afegit a l'economia i la fan més resilient, i amb un major benefici socioeconòmic. Per això, cal impulsar des de tots els àmbits per la innovació tecnològica de caràcter industrial.