Les piulades de Twitter celebren 15 anys
La xarxa social de l’ocell bufa espelmes amb unes xifres decreixents i amb el repte de no perdre en la cursa de la viralitat liderada per la imatge, el vídeo i el contingut efímer
Categories:
“Simplement configurant el meu twittr”. Aquesta va ser la primera piulada de Twitter, llançada el 21 de març de 2006 per Jack Dorsey, una de les ments que va idear la xarxa social. La idea original era llançar missatges breus, amb un límit de 140 caràcters, seguint el sistema establert per als SMS, i amb una audiència minsa. Ara, 15 anys després de la creació de la plataforma, prop de 353 milions de perfils formen la seva comunitat.
L’origen de Twitter es troba en un altre projecte anomenat Odeo i dissenyat el 2004 per gravar missatges de veu amb les trucades i allotjar-los al núvol. El va impulsar el programador nord-americà Noah Glass, però ràpidament s’hi va sumar el fundador de Blogger.com, Evan Williams, l’extreballador de Google Biz Stone, i el mateix Dorsey, com a dissenyador. La start-up va virar la seva estratègia de negoci cap a la conceptualització d’un producte per a podcasts, però la idea va topar amb l’arrencada iTunes i no va poder-hi fer front.
Abans de ser batejada com Twitter, els fundadors van valorar noms com el de Status (Stat.us) o twitch, pel soroll de la vibració dels telèfons; però Twitter va guanyar per la seva proximitat amb Flickr, popular en l’època.
D’experiment a xarxa d’èxit mundial
La xarxa social es va establir com una companyia independent el 2007, just després d’alçar-se com a guanyadora del premi South by Southwest Web Award a la categoria de blog. Fins al moment havia format part d’Obvious Corporation, empresa creada pels fundadors de la plataforma i amb la qual també van adquirir accions d’Odeo.
Fins al 2009, el negoci es va finançar amb inversions de capital risc, però el 2010 va enlairar totalment les seves xifres gràcies a la implementació del servei de publicitat, que amb el temps s’ha convertit en l’eina Twitter Ads.
El 2012 Twitter va habilitar la traducció web en català i el 2016 va incloure la llengua a l’app
Aquest mateix any es va publicar la interfície en espanyol, francès, italià i alemany amb la col·laboració dels usuaris. Dos anys després es va engegar la campanya #Twitterencatalà per utilitzar la xarxa social en la llengua pròpia de Catalunya i que va captar prop de 5.000 signatures. La pressió, però, no va obtenir resultats i va caldre esperar fins al 2012 per tenir la traducció al web i en la versió per a mòbils, i fins al 2016 per comptar amb l’app en català.
Aposta per nous formats
Twitter va intentar seduir l’audiència amb els directes en vídeo amb l’adquisició de Periscope per 86,6 milions de dòlars el 2015. Només un any després, s’havien superat els 200 milions d’emissions en directe i tot apuntava que la companyia de l’ocell podria monopolitzar l’emissió multimèdia tal com ho havia fet amb els missatges de text. Però el naixement de constant de noves aplicacions que van apostar per la imatge i el vídeo va anar apagant de mica en mica la plataforma. Així, Periscope ha posat punt final a la seva història aquest mateix 2021.
Un altre dels canvis més lloats i alhora criticats és l’augment dels caràcters. El 2017 es va anunciar que es duplicava l’extensió màxima de les piulades, que va passar de ser de 140 a 280 caràcters. Això ha permès llançar continguts més extensos, però també ha generat discrepàncies els qui alabaven l’obligació de pensar bé el contingut per encabir-ho en les limitacions imposades per Twitter. Creativitat i concisió, una barreja d’ambdues habilitats.
L’últim episodi en la metamorfosi de la plataforma és Fleets. Imitant la moda dels missatges efímers de Snapchat, Instagram, Facebook i WhatsApp, ara la xarxa social també permet l’emissió de continguts que desapareixen al cap de 24 hores. Tot i que es troba encara en fase d’expansió pel món, i amb canvis constants, la companyia preveu que arreli com una funcionalitat més igual que s’ha vist en altres plataformes.
Canvi de tendències amb impacte negatiu
Tal com apunta la consultora The Social Media Family a l’Estudi sobre els usuaris de Facebook, Twitter i Instagram, la xarxa suma a l’Estat 4,1 milions d’usuaris. Si es compara aquesta xifra amb la del 2019, es registra una caiguda de 300.000 usuaris que ratifica la tendència a la baixa que suma des del 2018, quan se situava en els 4,9 milions de perfils. En dos anys, la davallada ha estat del 17%.

Malgrat que les xifres són negatives en el seu conjunt, la paradoxa es troba en les 50 ciutats més poblades. En punts com Barcelona, València, Madrid, Granada o Sevilla, el volum de nous usuaris ha crescut un 1,2% els últims 12 mesos. Ara bé, aquest augment ha anat acompanyat d’un decreixement del 6% dels perfils actius. Aquesta cinquantena d’urbs sumen en conjunt el 52% dels internautes espanyols a Twitter.
En l’anàlisi dels perfils més populars, l’informe assenyala que les influenciadores triomfen en la cultura i la comunicació, mentre que els usuaris masculins amb més seguidors són del sector de l’esport. Tot i això, la música, la moda, el futbol o el cinema han deixat pas a un nou entorn a l’alça: el dels streamers i els gamers.

El Rubius és el perfil amb un creixement més elevat en l’últim any amb un 18,5% més de seguidors, un increment molt lluny de Sergio Ramos, amb un augment del 8,9%. El que les dades deixen clar és que els que ja es consideren professionals de les transmissions en directe en plataformes digitals són els referents de les noves generacions.
El Rubius és el perfil de Twitter amb més creixement, un 18,51% que evidencia la popularitat dels 'streamers' i 'gamers'
A escala mundial, la major part dels usuaris de Twitter són homes. Representen un 68% dels perfils creats a escala mundial i el 63% a l’Estat espanyol, segons l’informe Digital 2021 elaborat per Hootsuite i We Are Social. Les franges d’edat varien en funció del gènere, ja que els homes d’entre 35 i 49 anys suposen el 19,6%, seguit de la franja dels 25 al 34 anys (18,7%). En canvi, en el cas de les dones, són les d’entre 18 i 24 anys les que més l’usen (9,9%), fent un salt fins als 35 a 49% per trobar el següent grup (8,8%).
El compte de Barack Obama és el més seguit amb 130 milions d’usuaris. En segon lloc es troba Justin Bieber amb 114 milions de perfils, i en tercer, Kate Perry amb 109 milions de seguidors.