Les plataformes de videojocs obren les portes a la política

Twitch i Discord són eines creades per ‘gamers’ que cada cop es popularitzen més en altres esferes socials

Categories:

Redacció

Els continguts de Twitch i Discord cada cop són més variats
Els continguts de Twitch i Discord cada cop són més variats | Martin Bureau

Les plataformes per gamers com Twitch i Discord cada cop es popularitzen més entre altres àmbits, com la política. Fins al moment eren conegudes per les retransmissions de partides de videojocs i d'e-games, però ara s'estan incorporant noves esferes socials i creant més comunitats, que aporten continguts diversos com classes de guitarra, reunions de feina o directes conversant.

El professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, Joan Arnedo, destaca que s'està produint un canvi generacional en què "la televisió perd rellevància a favor dels continguts en línia", ja que els joves busquen satisfer noves inquietuds. La professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Elena Neira, atribueix l'èxit d'aquestes plataformes a "la interacció en temps real", que atreu tant als adolescents com a gent adulta.

Clau de l’èxit

"La pandèmia ha estat responsable que l'activitat en línia augmentés exponencialment", apunta Neira. Destaca que la conversa que es genera en aquestes plataformes entre comunicadors i seguidors és un valor afegit. "Això és la fórmula de l'èxit". "Hi ha una contribució substancial dels espectadors als continguts d'aquests influenciadors, cosa que fa que l'emissió esdevingui més rellevant", declara.

La conversa que es genera entre comunicadors i usuaris és la clau de l'èxit

Aquesta fórmula ha suposat records d'audiències per la plataforma i l'ha fet sobresortir en comparació amb els mitjans convencionals. El caster Ibai Llanos va aconseguir superar la televisió tradicional la nit de Cap d'Any retransmetent les campanades, ja que va arribar a tenir més de mig milió d'espectadors.

Estratègies polítiques

Twitch s'està convertint també en un recurs polític per apropar-se als joves. El periodista Emilio Doménech, Nanisimo en xarxes, va fer un seguiment de les eleccions estatunidenques en el seu canal i per LaSexta, esdevenint un referent informatiu per als joves.

El president francès, Emmanuel Macron, va impulsar un debat en línia en ple moment de protestes de les armilles grogues. La demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez es va connectar per jugar en plena campanya com a estratègia per demanar el vot i el partit Más Madrid també té un perfil de Twitch, tot i que encara no té gaire activitat.

Els experts assenyalen que és important saber apropar-se als joves en les seves plataformes, ja que "crear un canal perquè és on hi ha els joves, sense fer res més, no funcionarà, ja que s'interpretarà com una invasió del seu espai privat" afirma Arnedo. "La clau depèn de l'interlocutor i de la posada en escena del missatge, i que aquest missatge sigui d'interès", afegeix.