Generalitat i govern espanyol acorden 35 MEUR per impulsar l’eficiència energètica de la indústria a Catalunya

Els ajuts, amb convocatòria oberta fins al 30 de juny, tenen com a objectiu descarbonitzar el sistema energètic català l’any 2050

Categories:

RedaccióACN

Generalitat i govern espanyol acorden 35 MEUR per a l’eficiència energètica de la indústria a Catalunya
Generalitat i govern espanyol acorden 35 MEUR per a l’eficiència energètica de la indústria a Catalunya | Institut Català d’Energia (epartament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat)

El Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic han acordat aquest dilluns ampliar en 35 milions d'euros els ajuts per a l'estalvi de l'eficiència energètica en la indústria a Catalunya. Aquesta partida s'afegeix als 48,7 milions que es van destinar al desembre de l'any passat i que van beneficiar a 293 empreses catalanes. La convocatòria d'ajuts restarà oberta fins al 30 de juny i permetrà atendre un centenar de peticions en llista d'espera des de l’any passat i sol·licituds per a noves empreses.

La Generalitat ha precisat que els diners estan destinats a “generar estalvi i eficiència energètica, reduir el consum energètic i volum d'emissions i a augmentar la competitivitat en la indústria". Més específicament, els ajuts estan orientats a la inversió en equips productius i auxiliars, que inclou la renovació d’equips i la innovació en els processos productius, així com a la instal·lació de sistemes de gestió de l’energia. Aquest programa de suport se suma a la resta d’iniciatives de la Generalitat per complir l'objectiu de descarbonitzar el sistema energètic català l'any 2050 i fer front a l’emergència climàtica.

Aquests ajuts provenen dels Fons Nacional d'Eficiència Energètica, creat a instàncies de la Unió Europea i constituït amb les aportacions de la tarifa elèctrica dels consumidors. Els diners seran gestionats per la Generalitat, a través de l'Institut Català d’Energia (ICAEN), i el govern espanyol, mitjançant l'Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). Així ho han expressat aquest dilluns Manel Torrent i Joan Groizard, directors generals de l'ICAEN i IDAE, respectivament, en una reunió amb el Clúster de l’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC).

Manel Torrent ha destacat la tasca de l'ICAEN, que fins ara ha rebut 400 sol·licituds i ha aconseguit 279 milions d'euros en inversió induïda. Aquestes dades "demostren que la indústria catalana està conscienciada amb la transició energètica i amb la descarbonització de l'activitat econòmica", ha apuntat Torrent. Durant la reunió, el director general de l’ICAEN també ha demanat una revisió en els preus perquè, segons ha indicat, en l'actualitat les pimes espanyoles paguen l'energia un 21,3% més cara que les seves competidores europees.

Per la seva banda, Groizard s'ha mostrat satisfet "per l’èxit que ha tingut la línia d'ajuts a la indústria a Catalunya”. Actualment aquest sector consumeix un 27% de l'energia final a Catalunya, només darrere del transport. A més, un 70,9% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i un 85,8% de les emissions de CO2 estan relacionades amb el sector de l'energia. Una de les empreses que ha sol·licitat un ajut és AMES Group, companyia amb seu a Sant Feliu de Llobregat que fabrica i distribueix peces metal·lúrgiques. Amb aquests diners l'empresa pretén substituir un forn de gas per un de més eficient que electrifica bona part del consum, fet que permet reduir la dependència de combustibles fòssils i emissions contaminants.