El passaport digital, l’esperança d’Europa per reactivar el turisme
La UE acorda treballar en la creació d’un document comunitari que acrediti haver rebut la vacuna o no ser positiu per salvar l’economia en els mesos d’estiu
Categories:
La Unió Europea s'ha posat d'acord per crear un passaport digital de vacunació comunitari i preveu tenir-lo enllestit en un màxim de tres mesos, justament abans de l’inici de la temporada turística. És una passa endavant cap a un tema que ha generat disparitat d'opinions entre els 27 estats membres, però que no eximirà, ha deixat molt clar la cancellera alemanya, Angela Merkel, en roda de premsa, de seguir les restriccions que marqui cada país ni de passar un test previ per als qui no hagin accedit a la vacuna abans de viatjar.
La creació d’uns estàndards i una plaforma comunitària facilitarà la integració dels certificats emesos pels diferents països
La digitalització d'aquest document permetrà als europeus portar-lo al telèfon mòbil. L'objectiu és que la Comissió Europea treballi amb uns estàndards homogenis per a tots els països, el que ha de facilitar la lectura dels diferents certificats que s'hi puguin incloure independent del lloc i organisme d'emissió. En aquest sentit, les autoritats han parlat de crear una mena de passi on consti si la persona s'ha vacunat, quan ho va fer i de quina farmacèutica és, entre altres dades personals.
Estònia vol ser la referència
Qui ja ha començat a posar els fonaments per assolir el tan esperat estàndard és Estònia, tot un referent europeu pel seu model d'administració digital. El país col·labora amb l'Organització Mundial de Salut (OMS) en la creació de les bases per proveir d'un sistema homogeni a escala internacional, el que el govern ha anomenat com "l'estàndard d'or". Tot i que el projecte avança, les autoritats han reconegut que el principal repte és garantir la privacitat de les dades i la confiança de l'ens emissor de cada certificat.
Suècia i Dinamarca també compten amb un pla propi per dissenyar un document digital de vacunació nacional, mentre que algunes farmacèutiques han iniciat el seu camí en paral·lel per crear eines que certifiquin que una persona ha rebut el vaccí a través de l'ús de codis QR i reconeixement facial. Fins al moment, però, totes les propostes es troben en fase inicial degut als dubtes ètics i la possibile discriminació que podrien generar aquestes solucions.