Prop de 2.000 catalans participen al pilot de vot electrònic a les eleccions al Parlament

Vocdoni lidera el primer experiment d’uns comicis telemàtics per posar a prova la tecnologia i detectar possibles errors

Categories:

Redacció

Vocdoni lidera la primera prova pilot de vot electrònic amb tecnologies descentralitzades a Espanya
Vocdoni lidera la primera prova pilot de vot electrònic amb tecnologies descentralitzades a Espanya | CC0

La prova pilot del sondeig electoral de vot electrònic realitzat per Vocdoni aquest 14 de febrer, en el marc dels comicis al Parlament de Catalunya, ha comptat 1.921 participants. La companyia ha valorat en un comunicat com a positiu el test i ha assenyalat que ha estat “un èxit des del punt de vista de vots recollits com dels processos de verificació”. La iniciativa ha comptat amb el suport de la fundació i2CAT, el Centre Blockchain de Catalunya (CBC), el grup de recerca de Sistemes Distribuïts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el grup de recerca d'intel·ligència artificial i tecnologies blockchain de la Universitat de Girona (UdG).

La recollida de vots s’ha efectuat mitjançant tecnologies descentralitzades i amb la participació dels ciutadans que disposen del certificat idCAT, i ha estat el primer experiment d’aquestes característiques a escala nacional i obert a la població. L’enginyer en cap del projecte, Pau Escrich, ha assegurat que l’experiment ha permès “constatar que la tecnologia és madura”, però que encara “hi ha diversos aspectes socials i legals que cal millorar, cosa que requereix l’impuls per part de les administracions públiques”. Tot i això, la iniciativa permetrà fer passes endavant en el sistema per a una futura segona prova.

Una hipotètica jornada telemàtica sense incidents

El sondeig s'ha obert les 09.20 del matí, quan oficialment s'ha anunciat que ja hi havia constituïdes un 90% de les meses electorals i s'assegurava el desenvolupament d'una jornada electoral normal i amb garanties. Una hora després a la posada en marxa de la plataforma de vot, s'han registrat uns 200 vots i molta activitat a les xarxes socials a través de l’etiqueta #14Fruites. El tancament de l’urna digital s’ha efectuat al mateix moment que el dels col·legis electorals i només cinc minuts més tard s’han pogut oferir els resultats.

A més de la celeritat en l'obtenció del recompte, un altre aspecte que Vocdoni destaca de l’experiment és el fet que l'urna és pública els resultats poden ser verificats tothom. Tècnicament no hi ha hagut incidents destacables cosa que s'ha traduït en una disponibilitat del servei de 100%.

Per impedir els recomptes parcials els vots han estat xifrats mitjançant diverses claus fins al moment de tancar l'urna. Les claus han estat generades i custodiades pels proveïdors d'infraestructura i no han estat fets públics fins que s'ha tancat l'urna.