Catalunya engega una prova pilot de vot electrònic el 14 de febrer

Vocdoni aplicarà per primera vegada una plataforma basada en tecnologies descentralitzades en una simulació d’eleccions catalanes

Categories:

Redacció

El 14 de febrer es podrà votar telemàticament en una prova pilot liderada per Vocdoni
El 14 de febrer es podrà votar telemàticament en una prova pilot liderada per Vocdoni | Agències

Vocdoni portarà a terme una prova pilot de vot electrònic el pròxim 14 de febrer de manera independent al sistema tradicional d’eleccions a Catalunya, per la qual cosa no reemplaçarà les paperetes de les urnes. La iniciativa, la primera íntegrament amb tecnologies digitalitzades a l’Estat espanyol, pretén donar a conèixer les possibilitats tecnològiques de participació ciutadana. Podrà formar part de la prova qualsevol ciutadà que disposi de certificat idCAT a través del web 14fruites.cat.

La start-up catalana farà un tesatgedel programari lliure desenvolupat per oferir la possibilitat de votar telemàticament amb totes les garanties i amb la possibilitat de verificar universalment el procés a través de tecnologies descentralitzades. Aquest serà el primer experiment que es portarà a terme al país en un context electoral a l’Estat espanyol, tot i que Vocdoni ja ha desenvolupat altres processos participatius a Catalunya, com les eleccions de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, amb un cens de més de 180.000 persones.

Tal com va avançar en una entrevista a MetaData el responsable de comunicació de l’empresa, Ferran Reyes, aquest 2021 avançaran amb proves pilots oficials amb una consulta no-vinculant sota la Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries. Estarà organitzada per l'Ajuntament de Bellpuig i comptarà amb un cens d'uns 4.000 ciutadans.

La hipotètica jornada electoral virtual

Podran prendre part en la prova pilot unes 400.000 persones que ja compten amb el certificat digital idCAT. Les votacions es realitzaran a partir d’un sistema d’emoticones -el que s’utilitza habitualment en els sondejos que es realitzen en jornada de reflexió- que identifiquen les 23 candidatures que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya aquest 14 de febrer i la circumscripció des de la qual voten. Es podrà votar des del web dins del mateix horari d’obertura dels col·legis electorals. Els resultats de les votacions es coneixeran al tancament dels col·legis electorals, gairebé de forma immediata i es faran públics en la mateixa pàgina per a tota la ciutadania.

Malgrat que la plataforma no complirà amb tots els requisits d'una votació oficial, com podrien ser un sistema avançat d'identificació o mecanismes contra la coerció del vot, Vocdoni assenyala en un comunicat que serà una primera passa cap a poder implementar projectes d’aquest tipus en el futur.

Segons el cofundador de l’organització, Xavier Vives, la prova pilot es desenvolupa en un moment en què es planteja la necessitat d’articular noves formes de participació electoral: “La digitalització de la societat ha deixat els sistemes de vot tradicionals obsolets i la situació d'emergència actual ho posa en evidència. La complexitat per dur a terme votacions digitals segures és enorme i és imprescindible la col·laboració d'institucions i ciutadania per poder-la validar”.

El projecte Vocdoni ha estat seleccionat per la Generalitat com un cas d’èxit dins l’Estratègia Blockchain de Catalunya.