14F: la campanya electoral més digital de Catalunya

Les restriccions de mobilitat i aforament en espais tancats situa en l’entorn virtual bona part dels actes i difusió de continguts dels partits polítics

Categories:

Redacció

El 2017 la Generalitat va habiltar l'app 21D per fer el seguiment dels resultats electorals (arxiu)
El 2017 la Generalitat va habiltar l'app 21D per fer el seguiment dels resultats electorals (arxiu) | Cedida

La convocatòria d’eleccions a Catalunya per al pròxim 14 de febrer en plena tercera onada de la pandèmia de la covid-19 ha fet que la campanya se celebri amb unes mesures excepcionals. No hi haurà actes multitudinaris farcits de càntics, cridòria, abraçades i petons, sinó que el ja conegut mural amb les cares de membres dels partits a través de Zoom serà el paisatge de fons, segurament amb aplaudiments que s’escoltaran tan bé com sigui possible a través dels micròfons dels ordinadors. I és que aquest 14F es viurà la jornada electoral més digital que s’ha vist mai (fins al moment).

Actes de mínim i via ‘streaming’

El coronavirus ha provocat que les desfilades prèvies – i durant – els dies més frenètics per als candidats perdin protagonisme. No es veuran passejos pels carrers, mercats, eixos comercials i altres trobades que els partits programen habitualment amb veïns i entitats. Es farà per evitar el contacte físic, pel que totes aquestes reunions passaran a fer-se en un entorn virtual o en petit comitè. I, en el cas que calguin ser físiques, caldrà una autorització prèvia.

Els actes massius de campanya també en són un dels principals afectats. Si Zoom, Team, Webbex i altres eines de videoconferència han fet el seu negoci en els últims 10 mesos, seran també les solucions més emprades per les diverses forces polítiques de l’arc parlamentari. Es poden organitzar mítings, però han de ser a l’aire lliure, amb aforament limitat i registre previ d’assistents, i amb un ús obligatori de les mascaretes i una distància mínima de seguretat entre les persones. Tot i això, els partits ja han anunciat que recorreran al màxim a les opcions virtuals per evitar una mobilització massiva de ciutadans.

Els partits organitzaran mítings presencials amb un aforament limitat i retransmetran la trobada per arribar a una audiència virtual

Per tant, la recomanació del PROCICAT és celebrar actes híbrids. És a dir, que combinin una baixa afluència de participants que segueixin les mesures pautades amb una retransmissió en directe a través de les eines digitals. Una solució que permet trencar amb les distàncies i barreres físiques i ajuda a portar el discurs polític més enllà de la localització geogràfica del moment.

 

 

Fulletons en forma de QR

Una altra de les accions habituals en campanya és veure la militància de cada partit repartint fulletons informatius i obsequis amb els pertinents logos i lemes de campanya. Enguany, l’escenari tampoc ho permet, i la recomanació del Departament d’Interior ha estat potenciar l’ús d’aplicacions mòbils, codis QR i altres elements digitals. En les últimes campanyes ja hem vist com els missatges amb un impacte visual i sonor destacat han estat clau en xarxes com Instagram i Facebook, pel que serà un records que els partits potenciaran en aquesta campanya.

I tot sense oblidar les llistes de WhatsApp, una eina més de difusió de continguts. Per a aquest 14F, aquest canal bullirà més que mai per arribar als usuaris que volen rebre la informació. El mateix passarà amb Telegram i tota eina de missatgeria electrònica que permeti arribar a la ciutadania.

Els escollits per ocupar les meses, a més de rebre la clàssica notificació en paper que s’envia al domicili, s’han trobat aquest any amb un codi QR per descarregar-se el manual d’instruccions a seguir durant la jornada.

Treure suc a les xarxes socials

Amb aquest escenari mediàtic limitat, les xarxes socials han pres més protagonisme que mai. Durant aquesta campanya segurament trobarem converses gravades a l’aire lliure i difoses a través de les xarxes, com hem anat veien els darrers mesos.

O converses directament emeses des de Instagram, un format que va consolidar-se durant la pandèmia.

I, perquè no, buscar el format amb més ganxo per presentar els candidats.

Vot a distància

Els que han optat per votar per correu seguint les recomanacions de l’Administració, en aquesta campanya han pogut fer els tràmits telemàticament. La gestió ha estat disponible a través d’internet mitjançant certificats digitals reconeguts com el DNI electrònic, els de la FNMT de Persona Física i l’idCatCertificat.

Tot i això, encara no ha estat possible implementar la que hauria estat una mesura estrella: el vot electrònic. La Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) no empara aquesta opció, pel que la Generalitat hauria hagut d’iniciar un canvi legislatiu per poder incloure’l amb totes les garanties legals. De fet, aquesta és l’única pota que falta. Segons explicava en una entrevista a MetaData el responsable de comunicació de Vocdoni, Ferran Reyes, la tecnologia ja està preparada i hi ha plataformes com aquesta catalana per impulsar-lo. Tot això, assegurava que cal dissenyar-ne una estratègica: “Cal pensar en un sistema fàcil d’identificació i estès a tota la població, i també s’ha de fer que la votació sigui mixta, que hi pugui anar també presencialment la gent gran o amb dificultats d’accés i de coneixements de la tecnologia”.

La llei no permet la celebració de votacions telemàtiques, una opció que hauria permès una jornada electoral amb totes les garanties

Malgrat que reconeixia que mai serà “un sistema 100% segur”, la seva proposta ha aconseguit ser “el més proper possible a les garanties que dona el vot físic”. Després d’oferir votacions telemàtiques en assemblees generals i eleccions en organismes com Òmnium Cultural, el Centre Excursionista de Catalunya o el partit Pirata, aquest 2021 organitzaran la que serà la primera consulta participativa del territori a Bellpuig sota l’empara legal de la Llei de consultes populars no referendàries i de participació ciutadana.

Seguiment de la jornada des del mòbil

Per assegurar que es respecten les mesures de distància i d’aforament reduït de gent als col·legis, la Generalitat actualitzarà uns dies abans del 14 de febrer l’aplicació 21D que es va crear en les passades eleccions del 2017. Mitjançant aquesta eina, s’informarà la ciutadania en temps real de quina és l’afluència de gent dels espais per així poder evitar que hi hagi una ocupació massiva dels recintes habilitats que dificulti el distanciament. A més a més, des del mateix aplicatiu es podrà fer el seguiment dels resultats la nit electoral a mesura que es vagin tancant les 9.139 meses dels 2.763 col·legis habilitats enguany.

Els mitjans digitals són una altra via per conèixer aquesta actualització en temps real. Les informacions que arriben minut a minut i les infrografies que representen els 135 escons del Parlament pintats per colors segons les xifres del moment ja són un canal molt utilitzat per la ciutadania.