Signal i Telegram suposen una amenaça per WhatsApp?

La controvèrsia creada en la missatgeria instantània fa que guanyin força aplicacions fins ara secundàries

Categories:

Redacció

WhatsApp posposa l'actualització de les seves noves condicions
WhatsApp posposa l'actualització de les seves noves condicions | Pixabay

En el moment en què WhatsApp va anunciar l'actualització de la seva política de privacitat, el sector de la missatgeria instantània s'ha capgirat. Mentre que les persones abandonen aquesta aplicació, altres com Signal passen de tenir de 10 a 50 milions de baixades, gràcies al suport de personalitats com Elon Musk. O Telegram, que va batre el seu propi rècord en augmentar 25 milions d’usuaris en 72 hores. Enfront d'aquesta situació, WhatsApp ha decidit posposar l'actualització fins al mes de maig, en un intent de no perdre més usuaris.

Els experts apunten que aquests fets estan relacionats amb què la gent cada cop és més conscient de la importància de la privacitat i de les seves dades, així doncs, es valoren aquelles aplicacions que les respectin. Segons el professor d’Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Pierre Bourdin, "és el poder que té l'usuari: si amenaça les grans companyies de deixar-les si no es respecta la seva privacitat, la seva política pot canviar. En cas contrari, continuaran comerciant amb ells".

Segons Perre Bourdin "no hi ha cap aplicació totalment segura: això en el món de la informàtica no existeix"

Tot i que la nova actualització no afecta els habitants europeus, gràcies al fet que estan coberts pel Reglament general de protecció de dades de la Unió Europea, també sembla que han volgut abandonar l'aplicació, ja que el 27% dels nous usuaris de Telegram provenen d'Europa. Encara que això no vol dir que WhatsApp deixi de recollir la seva infromació.

Tractament de les dades

"WhatsApp recull més dades que Telegram, i, alhora, Telegram recopila més dades que Signal", assenyala el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i director del Màster universitari de Desenvolupament de Llocs i Aplicacions Web de la UOC, César Córcoles. Totes les aplicacions necessiten informació dels seus usuaris, però es diferencien en com accedeixen i l'ús que en fan.

El que tenen en comú aquestes tres apps és que cap d'elles pot llegir els missatges que s’envien, gràcies als mecanismes d'encriptació dels xats. Encara que sí que poden descobrir amb qui ens comuniquem i amb quina freqüència ho fem. 

Totes les aplicacions necessiten informació dels seus usuaris, però es diferencien en com accedeixen i l'ús que en fan

El que fa WhatsApp és accedir a la ubicació aproximada i fins i tot pot arribar a utilitzar-la. D'aquesta forma, si l'aplicació detecta que estem parlant amb algú que viu en un altre país, podria aprofitar per oferir anuncis relacionats amb unes vacances en aquell lloc.

Com escollir millor

Segons Perre Bourdin "no hi ha cap aplicació totalment segura: això en el món de la informàtica no existeix". Així doncs, una bona manera per saber quina opció s'adequa millor als nostres interessos és descobrir la seva font de finançament.

Encara que les aplicacions siguin de descàrrega gratuïta, aquestes suposen un cost de creació i funcionament que s'ha de pagar d'alguna manera. Pot ser que la inversió la facin ONG sense ànim de lucre, però també pot provenir de les metadades dels usuaris, de fundacions que financin part del manteniment o d'altres estratègies comercials, tal com afirma Bourdin. A més, també és important saber qui té el control dels aplicatius, com per exemple el cas de WhatsApp, que està dirigit per Facebook.