El videojoc serà la nova “interacció" social després de la covid-19
La capacitat del sector d’acostar persones situa la tecnologia com un element de socialització
Categories:
Nombrosos creadors i desenvolupadors de la indústria del videojoc han destacat el potencial de “interacció social” del sector. Gamelab Barcelona 2020, en la seva jornada central, ha reunit a destacats professionals per a exposar la seva visió de la societat que arribarà després de la covid-19 i un dels punts en comú és la capacitat del sector per a acostar persones des de qualsevol part del món; una característica fonamental i pròpia de la seva naturalesa. “Els jocs permeten ajuntar-se i això crea vincles” afirma Ian Livingstone (Tomb Raider, cofundador de Games Workshop). Una visió que comparteix Jenova Chen (CEO thatgamecompany) o Ilkka Paananen (CEO de Supercell), qui afegeix que “fan que el món sigui més petit”.
L'evident part artística d'aquesta indústria permet “connectar amb el costat emotiu i experimentar tot tipus de sentiments”, explica Tim Schafer (Maniac Mansió, The Secret of Monkey Island). De la mateixa manera, la realitat virtual pot ser una eina amb gran potencial; en un futur que podria encaminar-se a una major importància d'aquesta mena d'experiències, el visionari actor, músic i cineasta Jon Neverdie i Philip Rosedale (CEO i cofundador de High Fidelity) aposten per un desenvolupament del “metarverso” a través del VR.
Livingstone: “Els jocs permeten ajuntar-se i això crea vincles”
Al llarg de les diverses intervencions, també s'ha remarcat que tots aquests avanços en la indústria han d'anar acompanyats per conceptes clau com la igualtat i la inclusió. Un punt sobre el qual s'han detingut tant Brenda Romero (Wizardry 8, Empire of sense) i Kate Edwars (Global Game Jam), en defensa de la labor que s'està realitzant en aquest sentit, però apuntant que és una labor col·lectiva. “Cal mantenir aquest nivell de conscienciació durant tot el procés” asseverava Edwards.
Xbox potenciarà “el poder del jugador”
La conferència central de la present edició comptava amb Phil Spencer com a convidat d'excepció. El vicepresident executiu de gaming a Microsoft apuntava la importància del moment actual que coincideix amb el llançament de la nova generació de consoles. Spencer dóna un paper crucial al jugador, al qual es col·loca “en el centre de cada decisió”. La companyia treballa per respondre a les necessitats del client i que sigui factible compatibilitzar dispositius en moments diversos, sol o acompanyat, fins i tot “en un futur també si jugas en el telèfon mòbil”.
El directiu també va posar el focus en el treball que s'està desenvolupant entorn del núvol propi. El seu Xcloud no es planteja com un substitut del PC o la consola, però si com un element que la diferència de la resta de companyies. Una competència amb la qual es mostrava dialogant, “és important com a indústria que respectem la nostra història i com hem arribat fins aquí junts” declarava.
La vida “cyberpunk”
El famós dissenyador de videojocs i jocs de taula Mike Pondsmith ha dut a terme una anàlisi de la situació que travessa la societat actual a través de l'univers que el mateix ha creat. “Estem vivint cyberpunk” afirma el seu creador; un món virtual en el qual els grans poders porten les regnes, però on si “si ets prou ràpid i intel·ligent, pots liderar la revolució”.
Pondsmith es planteja aquest univers com un advertiment per al jugador, en oposició al plantejament aspiracional. “No vols que això ocorri, però hauries de ser conscient que pot ocórrer per a evitar-ho” destaca. Amb influències de títols cinematogràfics com Blade Runner o Mad Max, aquesta saga que té previst el llançament de Cyberpunk Xarxa, la preqüela de Cyberpunk 2077, on els seus protagonistes no estan destinats a la derrota, “tu pots tenir un efecte en aquest univers, canviar coses” destaca el seu creador.
Aquest artista amb més de 30 anys de trajectòria mostra la seva convicció que qualsevol manifestació artística comporta amb si una càrrega política ja que “l'ésser humà és un ser inherentment polític”.
Smilegate aterra a Barcelona
Ina Jang, la CEO de l'empresa coreana Smilegate ha aprofitat la seva participació en Gamelab per a anunciar l'obertura d'un estudi de la seva companyia a Barcelona. Un important anunci per part d'una de les dones més influents del sector del videojoc, que posa així la seva mirada en el mercat occidental i per a això ha decidit instal·lar-se en la capital catalana on ja es troba obert el procés de selecció de personal.
Smilegate és la responsable de Crossfire, un dels títols més importants a nivell mundial en el que a “First Personal Shooter” es refereix. Llançat en 2007, en aquests més de 13 anys ha acumulat un total de 650 milions de jugadors i uns ingressos anuals de 10.000 milions de dòlars.
La notícia confirma la posició estratègica del conjunt d'empreses catalanes productores de videojocs que aporten el 53% del total de la facturació anual, encara que que només representen el 28% dels estudis de desenvolupament censats en tot l'Estat; segons les dades que aporta el Llibre blanc de la Indústria Catalana de Videojoc 2019. Un ecosistema secundat per les diverses administracions que fa possible que empreses internacionals com Ubisoft, Gameloft, King, Scopely i Riot Games tinguin seu a Barcelona, al mateix temps que el teixit d'estudis independents disposi d'una xarxa de suport major.
L’arribada de Smilegate a Barcelona ratifica el potencial del territori en la indúsria dels videojocs
La indústria catalana del videojoc va facturar en 2018 un total de 429 milions d'euros, la qual cosa marcava un creixement del 17% respecte a l'any anterior.
Gamelab Barcelona 2020 LIVE, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través del Institut Català dels Empreses Culturals (ICEC), el Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, l’ Agència per la Competitivitat de l’Empresa (Acció), el Ministeri de Cultura i Esport del Govern d'Espanya, el Ajuntament de L’ Hospitalet, el Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Està patrocinat per la Fundació i2Cat, Va unir Europea i GAME i compte amb la col·laboració de DeviCAT, PROA, DEV, ENTI, Native Prevalgui i BGA.