El govern espanyol presenta el pla per impulsar la connectivitat i el 5G

L’objectiu és estendre la connexió de banda ampla al 100% de la ciutadania i impulsar la xarxa de nova generació per al 2025

Categories:

Redacció

El govern espanyol presenta el pla per impulsar la connectivitat i el 5G
El govern espanyol presenta el pla per impulsar la connectivitat i el 5G

El govern espanyol ha el Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals, i l’estràtegia d’impuls de la tecnologia 5G per al 2025. Amb un pressupost total de 4.320 milions d’euros públics i prop de 24.000 milions d’euros de finançament privat, l’Executiu preveu contribuir a la cohesió territorial, promoure el creixement econòmic i donar suport al teixit empresarial en la transformació tecnològica que ha d’ajudar a construir una economia i una indústria de més valor. Uns eixos fonamentals, s’ha afirmat en la presentació, per anar de la mà dels objectius de la Unió Europea en la creació del Mercat Únic Digital i la Societat Europea del Gigabit.

Impulsar l’accés a la banda ampla

El pilar principal de l’estratègia és estendre la banda ampla i fer-la accessible a tot el país a través de mesures que incentivin la connexió de les zones més despoblades perquè quedin connectades amb els principals nuclis urbans i industrials. A més a més, la previsió és dotar la xarxa d’una velocitat de 100 Mbps per a la totalitat de la ciutadania, actualment només el 84% en gaudeix.

En segon lloc, el pla preveu incidir la posada en marxa d’accions que millorin la connectivitat en polígons industrials, centres logístics i parcs empresarials, i puguin arribar a una connexió d’1 Gbps en el termini de quatre anys. A escala empresarial, s’oferirà un programa amb bons de connectivitat digital per a les pimes que participin en propostes públiques de digitalització.

El darrer eix fa referència a la connectivitat en infraestructures digitals transfrontereres i a la participació en projectes europeus d’interès comú (IPCEI) que s’executaran entre el pròxim any el 2027. També es preveu l’aprovació de la Llei General de Telecomunicacions per armonitzar la normativa actual amb la directiu de la UE.

Les bases per al 5G

Tot i que Espanya ja compta amb 32 de les 245 experiències pilot de 5G a la UE i se situa com el segon país entre tots els estats membres amb 39 ciutats dotades amb la xarxa de nova generació, encara cal reforçar les bases per a una extensió plena de la tecnologia.

El govern ha aprovat una dotació de 2.000 milions d’euros fins al 2025 per facilitar la disponibilitat de les bandes de freqüència prioritària per als serveis 5G, fer-los arribar al 75% de la població espanyola, i cobrir espais clau per a les comunicacions com carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports.

L’estratègia també preveu ajudar les empreses a aplicar projectes basat en 5G que permetin impulsar la digitalització i crear un marc normatiu que reguli àrees com la ciberseguretat.