La UPF lidera la creació d’eines basades en IA per identificar les causes de la degeneració vertebral i el dolor lumbar

Un dels principals reptes del projecte ha estat dissenyar models matemàtics per predir el comportament dels discos intervertebrals

Categories:

Redacció

Els nous models basats en intel·ligència artificial permeten entendre millor les causes del dolor lumbar i obren la porta a tractaments més personalitzats
Els nous models basats en intel·ligència artificial permeten entendre millor les causes del dolor lumbar i obren la porta a tractaments més personalitzats | Karolina Grabowska (Pexels)

Un consorci de recerca europeu, liderat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha desenvolupat tècniques pioneres basades en intel·ligència artificial (IA) i simulació computacional per identificar i tractar la degeneració de la columna vertebral, una de les principals causes del dolor lumbar. Aquestes noves eines, desenvolupades en el marc del projecte europeu Disc4All, liderat pel cap de recerca de Biomecànica i Mecanobiologia de la Unitat BCN MedTech del Departament d’Enginyeria de la UPF, Jérôme Noailly, ofereixen la possibilitat d’obtenir diagnòstics més precisos que els que es realitzen amb les actuals observacions clíniques. També poden ajudar a dissenyar tractaments personalitzats segons les necessitats de cada pacient.

Un dels principals reptes del projecte ha estat dissenyar models matemàtics per predir el comportament dels discos intervertebrals, mostrant els canvis biològics que causen la degeneració i adaptant-se a les necessitats dels professionals sanitaris i pacients. Segons Noailly, l’equip es va centrar a investigar els processos biològics que realment provoquen aquesta degeneració i a identificar indicadors específics i personalitzats de les causes del dolor lumbar.

Amb l’ajuda de la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic, s’ha integrat una gran quantitat de dades de proves diagnòstiques, experiments i anàlisis computacionals per identificar factors de risc i característiques demogràfiques i psicològiques que poden predir el dolor lumbar. Amb la informació, s’han creat models biomecànics i matemàtics que han portat a la identificació de biomarcadors potencials i molècules relacionades amb el dolor que no s’havien estudiat clínicament. L’objectiu ara és portar aquests models a la pràctica clínica per ampliar la informació disponible i millorar tant l’ús de les eines diagnòstiques com els tractaments adaptats a cada pacient.