L’edat i el baix nivell d’estudis i d’ingressos accentuen la bretxa digital

Només un 25% dels catalans majors de 75 anys accedeixen a internet diàriament

Categories:

Redacció

La xifra de persones amb els estudis primaris no completats que es connecten a internet no passa del 71%
La xifra de persones amb els estudis primaris no completats que es connecten a internet no passa del 71% | John Schnobrich (Unsplash)

L’edat, el nivell socioeconòmic i la irregular cobertura de les xarxes fixes d’internet en funció del territori són els principals factors de desigualtat que fa palesos l’Estudi de la Bretxa Digital a Catalunya. L’informe, presentat aquesta setmana per la secretaria de Polítiques Digitals del departament d’Empresa i Treball, assenyala que el percentatge d’ús diari de la xarxa per part de la població d’entre de 16 a 54 anys arriba al 95%, mentre que cau fins al 25% a partir dels 75 anys.

A major nivell d’estudis la tendència indica també un ús més gran d’internet i un aprofitament més intensiu de la tecnologia. El 100% de les persones amb carreres universitàries o graus superiors asseguren utilitzar internet cada dia, fet que només passa amb el 71% de la gent que no ha completat els estudis primaris. Un esquema molt similar s’observa segons els ingressos: només tres de casa quatre enquestats amb rendes inferiors als 900 euros al mes assegura entrar habitualment a internet, xifra que creix fins al 97% a mesura que augmenten els ingressos.

Girona, perjudicada quant a cobertura

La infraestructura és un altre obstacle important. Malgrat que la cobertura mòbil arreu de Catalunya està per damunt del 99%, les xarxes fixes d’almenys 100 Mbps presenten més de 20 punts de diferència percentual entre les comarques de Barcelona (95,5% de cobertura) i la resta del territori. Girona en resulta la més afectada, amb tan sols un 71,8% de cobertura, fet que té un impacte negatiu en la capacitat de descàrregues d’arxius pesants o consum de continguts audiovisuals.

D’entre el sector de població que assegura no connectar-se mai a internet, els principals motius són els costos (38%), dificultat en saber utilitzar-lo (17%) o no tenir cap dispositiu per accedir-hi (7%). Només un 6% argumenta que no li cal per a res.