Drons i IA per combatre el malbaratament d’aliments als camps de cítrics de Terres de l’Ebre
Un projecte europeu busca quantificar la fruita que és aprofitable i es queda a l’arbre o a terra per millorar l’eficiència ambiental i ser una guia per altres països
Categories:
Quantificar la producció aprofitable que es queda a l’arbre o a terra i es malmet en els camps és l'objectiu del projecte europeu FOLOU, del qual el Departament d’Agricultura n’és soci. Amb el suport de la Fundació Especuladors i la Universitat de Gant (Bèlgica), s’estan duent a terme proves pilot en camps de cítrics de les Terres de l’Ebre per determinar el malbaratament amb una tecnologia que combina les imatges de satèl·lit, els drons i la intel·ligència artificial (IA). Amb això, el projecte vol reduir les pèrdues, millorar l’eficiència ambiental i oferir un guiatge en aquest àmbit a la resta de països.
Fins aquest moment, no existien dades sobre els aliments que es perden en els camps i ara, amb aquest sistema, es volen aconseguir estadístiques que donin resposta a les demandes. Les càmeres estudien les explotacions abans, durant i després de la collita i calculen la quantitat de fruita que es pot quedar a terra i a l’arbre. També aquella que és comestible i la que no ho és, així com la que compleix els requisits de comercialització i la que no.
Els impulsors del projecte assenyalen que un gran nombre d’aliments que són nutritius i bons es queden als camps per criteris estètics que marca el marcat i que aquests es podrien transformar en altres productes com, per exemple, sucs o melmelades. Alhora, esperen que amb resultats i dades, es pugui ajudar a trobar mesures per evitar situacions com les que porten els pagesos a deixar de collir fruita per falta de rendibilitat o mecanismes de col·laboració entre diferents actors de la cadena alimentària.
Aquesta iniciativa, actualment a les Terres de l’Ebre, se centra a Catalunya en les verdures i les fruites, però això ha de permetre transferir informació i ser una guia per altres regions d’Europa i del món. Altres països que s’han especialitzat en aquesta mena de càlculs d’altres tipus d’explotacions en el sector primari són Irlanda, amb la carn i els làctics; Bèlgica, amb les patates; i Noruega, amb el salmó.