Jatta Printi: vuit ments, una empremta

Set noies de l’escola La Vall expliquen en primera persona la seva experiència a la First Lego League, una aventura que les portarà el 29 de març a la final a Ferrol

Categories:

Redacció

Jatta Printi proposa T-Bubble, una solució per evitar la pèrdua de dispositius de rastreig d’espècies marines
Jatta Printi proposa T-Bubble, una solució per evitar la pèrdua de dispositius de rastreig d’espècies marines | Cedida

Som l'Amelie, l'Anna L., l'Anna S., l'Ariadna, la Carla, la Carlota i la Joana, set alumnes de tercer d’ESO de l’equip de robòtica Jatta Printi de l’escola La Vall. Fa dos anys, gairebé només ens coneixíem de vista, però ara formem un equip inseparable que ha aconseguit un repte increïble: classificar-se per segon any consecutiu per a la Final Nacional de la First Lego League, que aquest any tindrà lloc a Ferrol el pròxim 29 de març. El nostre nom, que en finès significa “deixant empremta”, reflecteix perfectament la nostra missió: no només volem construir robots, volem canviar el món amb ells.

Amb el suport de la nostra entrenadora, l’Inma, ens reunim dos cops per setmana entre peces de LEGO, cables i ordinadors per donar vida a les nostres idees. Més enllà de la tecnologia, hem forjat una amistat que va més enllà de l’aula de robòtica.

La First Lego League és molt més que una competició de robòtica, és una experiència única que combina tres grans aspectes. Per començar, tenim els core values, que ens ensenyen la importància de treballar en equip, animar-nos els uns als altres, i mantenir sempre una actitud exemplar. A més, creem i programem un robot capaç d’enfrontar-se a diverses proves en només dues hores i trenta minuts. I per si no n'hi hagués prou, també desenvolupem un projecte d’innovació, on donem ales a la nostra creativitat per buscar solucions a problemes reals. Una aventura que va molt més enllà de construir robots!

La nostra experiència a la fase regional

Per fi va arribar el moment que totes esperàvem! El 8 de febrer va ser el dia més important, una data que ja teníem marcada en vermell al calendari. Vam arribar ben d’hora a la UPC de Manresa, plenes d’il·lusió i nervis. La presentació del nostre projecte d’innovació, el T-Bubble, va ser tot un èxit. Després, va venir el torn del robot. Tot i que les primeres dues rondes no ens van donar prou punts per situar-nos al capdavant, a l’última ronda vam aconseguir una puntuació espectacular que ens va portar directes al primer lloc.

Aquest esforç va donar els seus fruits: vam guanyar la fase regional de Barcelona amb un passi directe a la Final Nacional. Ho vam donar tot, animant amb tanta energia i passió que, fins i tot, ens van posar el sobrenom de “las folloneras”. Una experiència inoblidable que va confirmar que, més enllà dels robots, el que importa és l’actitud i la força del treball en equip.

T-Bubble: El far dels tags perduts

Tot va començar amb el repte de la FLL 2025: Submerged. Com podíem ajudar els científics marins? Durant mesos vam investigar problemes relacionats amb l’oceà, però cap idea encaixava del tot. Perdudes, vam recórrer als experts. Vam contactar amb científics com el Miguel Ángel Mateo (CSIC), la María Elena Cefali (IMEDEA, Balears), la Dra. Laura García Barcia (investigadora en taurons) i la biòloga Irene Gonzalo (esculls naturals). També vam assistir a l’Smart City Congress, dedicat a la Blue Economy. Van ser unes experiències molt enriquidores i vam veure que tots coincidien en un problema: la dificultat de recuperar dades en la investigació marina. Va ser la Dra. García Barcia, una exalumna de la nostra escola, qui ens va parlar dels SPOT tags i del gran cost que suposa perdre’ls. Així que vam posar fil a l’agulla per trobar una solució.

En el món de la investigació marina, cada dispositiu de rastreig perdut és una oportunitat que s'escapa, però i si hi hagués una solució simple i efectiva? Presentem T-Bubble, una idea que combina innovació i funcionalitat per evitar la pèrdua de dispositius de rastreig d’espècies marines. 

Els investigadors depenen d'aquests dispositius petits però costosos per seguir el comportament dels animals marins i moltes més dades. No obstant això, les onades, la visibilitat reduïda i les desconnexions accidentals els converteixen en autèntiques agulles en un paller... fins ara! Amb un sistema autoinflable, T-Bubble s'activa quan es prem el control remot operat pels investigadors, alliberant CO₂ per inflar una boia taronja fluorescent. Aquesta puja a la superfície, facilitant la seva ràpida recuperació fins i tot des de la distància.

El disseny és pràctic, compatible amb els dispositius existents i de baix cost. El resultat? Menys pèrdues, més dades científiques i un gran avenç per a l’exploració marina. Però això només és el començament… Estigueu atents, perquè encara tenim molt per explicar!