Endesa incorpora les ulleres de realitat virtual en la gestió de boscos propers a les seves instal·lacions
La companyia crea un sistema de tecnologia mixta, termografies i drons per crear un model 3D de l’entorn de les línies d’alta tensió
Categories:
Les ulleres de realiat virtual s’incorporen ara a Endesa com una eina per a la gestió dels boscos pròxims a les seves instal·lacions elèctriques per executar tales i podes que evitin riscos. La companyia ha adquirit deu cascos amb lents integrades i preveu desenvolupar un programari amb tecnologia hologràfica que, combinat amb l’ús de drons i de revisions termogràfiques fetes per comprovar l’estat a peu de línia, pemetrà fer més eficient el tractament de les zones boscoses.
Aquesta fusió de tecnologia virtual amb el món real permet perfeccionar la feina dels operaris. Allí on estan físicament els tècnics es genera un model 3D de bosc, s'hi sobreposa informació virtual i permet comprovar que les distàncies entre la massa forestal i les instal·lacions elèctriques són correctes. El model en tres dimensions dels boscos es generarà amb dades que s'han recollit amb escàners de tecnologia làser LIDAR (Light Detection And Ranging), durant tres anys i prop de totes les línies d'alta tensió del país.
Les ulleres les va presentar Microsoft l'any passat al Mobile World Congress. Es coneixen com HoloLens 2 i Endesa n'ha comprat 10 del model Trimble XR10 Microsoft, que incorpora un casc portable perquè els treballadors de camp accedeixin a la informació hologràfica amb seguretat. Aquesta tecnologia es testarà a Catalunya i s'aplicarà a la resta de l'estat espanyol quan estigui desenvolupada.
Ús de drons per comprovar la xarxa
Des del 2012, s'usen drons per comprovar l'estat de la xarxa elèctrica. Les càmeres d'alta resolució permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, sense haver d'interrompre el servei als clients. Des de fa dos anys també s'usen per a verificar l'amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia elèctrica i que actuen com a tallafocs. Amb aquesta informació s'audita la tala i poda, i servirien per fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d'emergència. Endesa compta amb empreses col·laboradores però també ha format específicament a tècnics perquè els pilotin.
Dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, Endesa també fa inspeccions amb helicòpter, on col·loca càmeres termogràfiques i enregistra vídeos d'alta definició per després analitzar-los en detall. Els vols a tot el país es fan un cop cada tres anys, com a mínim, per revisar els gairebé 100 mil quilòmetres de línies elèctriques aèries d'alta, mitjana i baixa tensió (equivaldria a donar prop de 2,5 voltes al planeta). Un cop es reben les fotografies i termogrames de les inspeccions amb helicòpter s'etiqueten manualment totes les dades, que permet veure quins són els problemes "més habituals o quins són els elements més sans".
Les últims revisions ja han permès contrastar fotografies de la mateixa base de dades i detectar si es repeteixen defectes. Amb els raig infrarojos de la càmera de l'helicòpter, s'enregistra el cable i es detecta si hi ha o no algun punt calent (amb una temperatura superior i amb risc de sobreescalfar-se). Poden indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur degut a afectes adversos, com els meteorològics i si es detecta alguna anomalia, automàticament s'activa el mecanisme per a arreglar-lo de forma ràpida.
Les revisions termogràfiques es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia, tant a peu com amb un vehicle tot terreny -equipat amb una càmera especial-.
Protegir els boscos amb la tecnologia
La companyia elèctrica ha destinat enguany prop de 3 milions d'euros a les comarques de Tarragona i l'Ebre, dels prop de 20,3 milions amb què s'ha dotat el pla anual de protecció de boscos a Catalunya. En l'àmbit estatal la inversió és de 66 milions d'euros.
El pla compta amb tres eixos: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l'ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions d'Endesa.