La segona edició de l’Engihack premia el reaprofitament d’aigua i la mobilitat sostenible
La hackató organitzada per EIC al MNACTEC reuneix un centenar d’estudiants d’Enginyeria Industrial per idear solucions als grans reptes als quals s’enfronta el planeta
Categories:
L’Engihack, la hackató organitzada per l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) per a estudiants del màster d’Enginyeria Industrial, ha escollit un projecte sobre reaprofitament de l’aigua freda de la dutxa com a guanyador de la segona edició del concurs. La candidatura s’anomena Ecoshower, ha estat ideada per l’equip IduBotics format per estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i consisteix en un dipòsit on es guarda l’aigua durant els primers segons en què s’encén la dutxa, quan aquesta encara no s’ha escalfat. Això és possible gràcies a una vàlvula termostàtica que desvia el líquid al dipòsit fins que no assoleix la temperatura desitjada, una aigua neta que es pot aprofitar per a l’aixeta del lavabo, per la cisterna del vàter o per regar plantes.
Ecoshower s’ha endut el primer premi de la hackató, celebrada el dissabte 5 d’octubre al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa (MNACTEC), valorat en 3.000 euros, però no ha estat l’únic projecte reconegut. En segona posició, el jurat ha escollit ScootIn, el projecte de l’equip LightIn, format per estudiants de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC. La seva proposta consisteix en un servei de moto elèctrica compartida pensat per transportar persones amb mobilitat reduïda, una idea que l’equip aspira a poder fer realitat per “millorar l'accessibilitat en determinats punts de les ciutats”, segons ha assegurat el membre de l’equip Pau González. Per la seva banda, el tercer premi s’ha atorgat a Safely, el projecte ideat per l’equip Equilater$, amb membres també provinents de la UPC. En el seu cas, la iniciativa es basa en un sistema de visió per computador que analitza a través d’una càmera, un micròfon i l’ús d’intel·ligència artificial si els treballadors d’una empresa vesteixen els equips de protecció individual (EPI) que han de dur en certs entorns laborals i si es troben en les condicions psicològiques òptimes per treballar.
La segona edició de l’Engihack ha reunit un centenar d’estudiants d’enginyeria, que treballant en diversos grups van disposar d’un total de 12 hores per crear una solució que donés resposta a un dels set desafiaments plantejats: l'energia, l'emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d'una societat justa. En la primera edició de la hackató, el projecte guanyador va ser el de l’equip Renergy, format per estudiants de màster de la UPC i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que van idear una boia que aprofita la força de les ones per generar energia per a embarcacions petites i mitjanes, una idea que està en procés de convertir-se en projecte empresarial. “Calculem que podria ser una realitat abans d'acabar l'any”, ha comentat un dels membres de l’equip Pau Sabater, qui en l’edició d’enguany de l’Engihack ha exercit com a membre del jurat.