Giga llança des de Barcelona GigaMaps, el mapamundi per combatre la bretxa digital a les escoles
La plataforma registra les dades de connectivitat de més de 366.000 centre educatius de 52 països, 93.000 de les quals amb informació en temps real
Categories:
Fa prop de dos anys, UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) de l’ONU van escollir Barcelona com la seu de Giga, l’ambiciós projecte per combatre la bretxa digital en l’àmbit educatiu que té com a objectiu que totes les escoles del món estiguin connectades a internet el 2030. El primer pas per aconseguir aquesta fita era fer un mapatge extensiu de la situació a escala internacional, i això és precisament el que és GigaMaps, la plataforma digital presentada al públic aquest dijous des de Ca l’Alier per monitorar en temps real la connectivitat de tots els centres educatius del planeta.
GigaMaps ja es troba accessible en línia i en aquests moments té localitzades un total de dos milions d’escoles de 142 països, al voltant d’un terç dels sis milions que es calcula que existeixen a tot el món. De totes elles, l’eina té dades de connectivitat de més de 366.000 centres de 52 països, i en temps real, d’unes 93.000 escoles de 32 països. D’entrada, la iniciativa ha prioritzat estats de regions menys desenvolupades, com el sud-est asiàtic (Tailàndia i Filipines), l’Àfrica central (Sierra Leone, Guinea, Níger, Sudan del Sud) i del sud (Zimbàbue, Lesotho, Botswana, Namíbia) i l’Amèrica central (Hondures, Costa Rica, Panamà) i del sud (Colòmbia, Brasil).
Aquesta eina permet crear mapes nacionals per monitorar en temps real la connectivitat de les escoles d’un país, una aplicació que ja s’ha començat a aplicar a São Tomé i Príncipe. Amb la plataforma també es pot comprovar la velocitat de connexió de cada centre per identificar on es poden aplicar millores i detectar quins són els obstacles i disrupcions d’aquestes connexions perquè els serveis tècnics els puguin reparar amb prestesa, experiències ja provades al Kazakhstan i a Kènia, respectivament.
Formació i finançament
A més a més del programari en si, l’equip de Giga de Barcelona també s’ha encarregat de formar els responsables educatius dels països que més sofreixen de bretxa digital amb estances presencials per ensenyar-los a treure el màxim profit del Mapa. Fruit d’aquesta experiència, països com Botswana han implementat el projecte de manera oficial i ja monitoren el 50% de les escoles del país. La vicesecretària permanent del ministeri d’Educació de Botswana, Lous Ngope, ha explicat que GigaMaps els permet identificar ràpidament aquelles escoles que tenen una velocitat de connexió inferior als 40 o 50 Mbps i així avisar als tècnics per reparar-ho ràpidament. Per la seva banda, el ministre assistent de Comunicacions i Transports de Bòsnia i Herzegovina, Vlatko Drmic, ha desvelat que el seu país ha emprat el monitoratge de l’eina per fer una planificació que permeti connectar degudament a internet 200 escoles anualment.
GigaMaps és el primer gran producte de la iniciativa Giga, creada el 2019 i instal·lada a Barcelona el 2022. Mentre es continua ampliant la plataforma amb nova informació d’escoles i països encara no registrats, l’equip també treballa en altres línies per combatre la bretxa digital, com buscar solucions al finançament de les escoles per instal·lar les tecnologies necessàries i facilitar-los el proveïment tècnic de serveis d’internet a través d’un marketplace propi amb empreses d’arreu del món. Des del seu inici, el projecte ha ajudat a connectar a la xarxa més de 13.400 escoles, un canvi que ha impactat positivament en més de sis milions d’estudiants.