Barcelona acull un centre tecnològic impulsat per l’ONU per combatre la bretxa digital

La iniciativa Giga té un pressupost de 5.000 MEUR i l’objectiu de connectar a internet totes les escoles del món el 2030

Categories:

Redacció

El nou centre tecnològic s'instal·larà a l'espai d'innovació urbana Ca l'Alier del 22@
El nou centre tecnològic s'instal·larà a l'espai d'innovació urbana Ca l'Alier del 22@ | Ajuntament de Barcelona

L’espai d’innovació urbana Ca l’Alier, ubicat al 22@ de Barcelona, serà la seu del nou centre de tecnologia de Giga, una iniciativa impulsada per UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) de l’ONU que té com a missió combatre la bretxa digital en l’àmbit educatiu i aconseguir que totes les escoles del món tinguin connexió a internet d’aquí a 2030. El projecte compartirà espai amb el Centre de Coinnovació de CISCO, especialitzat en transformació digital i l’Internet de les Coses, i amb la fundació municipal BIT Habitat, centrada en la innovació urbana sostenible.

En les instal·lacions de Barcelona, el centre de Giga investigarà l’ús de noves tecnologies com la blockchain, l’anàlisi d’imatges de satèl·lit i la intel·ligència artificial per millorar la connectivitat, sempre amb solucions de codi obert. Així mateix, el projecte també continuarà treballant en el mapa mundial d’escoles, una identificació necessària per conèixer els centres que cal connectar arreu del món.

Posada en marxa el 2019 amb un pressupost de gairebé 5.000 milions d’euros, la iniciativa Giga ja ha aconseguit connectar més d’un milió d’alumnes i professors en països com Kazakhstan, Kirguizistan, Ruanda o Sierra Leone, entre altres. Tanmateix, els seus impulsors calculen que només la meitat dels sis milions d’escoles del planeta tenen accés a internet, i la majoria d’elles se situen en països desenvolupats.

La nova delegació del projecte de l’ONU arribarà a finals d’any a Barcelona i ha estat un treball col·laboratiu entre les tres administracions públiques: l’Estat espanyol, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. “Les noves generacions mereixen accés a una educació de qualitat, digital i per a tots i totes”, ha declarat la secretària d’Afers Exteriors i Globals del Govern espanyol, Ángeles Moreno Bau.