Neix X_Agritech, la xarxa per impulsar la innovació en les tecnologies agroalimentàries
L’organisme reuneix més de 300 investigadors de vuit centres de recerca catalans amb l’objectiu de potenciar la transferència de coneixement
Categories:
Un total de 31 grups de recerca catalans s’han unit per crear X_Agritech, una xarxa d’investigadors especialitzats en la innovació i la investigació en els camps de l’agricultura i la ramaderia. L’organisme està coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i dirigit per la Universitat Politècnica de Catalunya (Agrotech-UPC) i té com a objectiu principal compartir i visibilitzar els resultats dels estudis duts a terme pels seus membres.
La xarxa, que es va constituir el passat gener, vol actuar com a pont entre el món acadèmic i l’usuari final. La directora científica de X_Agritech, Anna Gras, considera que “és clau” orientar les darreres etapes de la investigació a “facilitar l’adopció” de les noves tecnologies per part dels professionals del camp. La idea és “fer viables i més fàcilment adoptables” aquestes tècniques, segons ha explicat el director de desenvolupament de la recerca i la innovació de l’IRTA, Simó Alegre.
Per aconseguir-ho, X_Agritech promourà la col·laboració entre els grups de recerca per afrontar els principals reptes del país, com augmentar la competitivitat de les empreses catalanes, incrementar la seva eficiència i reduir la seva petjada de carboni. En aquest sentit, l’aliança llançarà al mercat noves varietats vegetals i tecnologies per a la producció animal i vegetal basada en la biotecnologia. La xarxa també donarà suport al desenvolupament d’eines d’assessorament virtual a agricultors i ramaders, posarà en marxa un programa d’emprenedoria centrat en tecnologies agroalimentàries i donarà visibilitat internacional a les solucions desenvolupades des de Catalunya.
X_Agritech està composta per grups de recerca de vuit institucions: els ja mencionats IRTA i UPC i la Universitat de Lleida (UdL), Agrotecnio, el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Miquel Agustí (FMA). Entre tots els equips implicats, la nova aliança agrupa més de 300 investigadors catalans.