La UdL participarà en un projecte europeu per digitalitzar els sectors agroalimentari i forestal
Des de les instal·lacions de Torrelameu i d’Agrobiotech, a Lleida, es testarà la incorporació de tecnologies robòtiques i intel·ligència artificial al sector porcí i la fructicultura
Categories:
La Universitat de Lleida serà un dels participants en un projecte europeu per maximitzar la digitalització dels sectors agroalimentari i forestal, avaluant la incorporació d'intel·ligència artificial i tecnologies robòtiques. El projecte, anomenat The European Testing and Experimentation Facilities for Agrifood Innovation (AgrifoodTEF) permetrà el desplegament d'una xarxa d'infraestructures per dur a terme proves físiques i virtuals a productes o serveis digitals impulsats per empreses, especialment pimes, que es trobin en estat avançat de desenvolupament o pròxim al mercat.
Aquestes firmes podran beneficiar-se del Node Satèl·lit AgrifoodTEF Espanya per a provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans del seu llançament al mercat, tant en instal·lacions físiques com en plataformes per a proves virtuals. El treball de la Universitat de Lleida se centrarà en el sector porcí, la fructicultura i els espais de dades agroalimentàries, utilitzant les seves instal·lacions, les d'Agrotecnio, les del Centre d'Estudis Porcins de Torrelameu i el Parc Científic i Tecnològic Agrobiotech.
L’AgrifoodTEF compta amb una trentena de socis de l'Estat espanyol, França, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Polònia, Suècia i Àustria. El node estatal gestionarà 5 milions d'euros en els 4 anys vinents; finançats al 50% per la Comissió Europea i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
La UB s’alia amb TranXforma Foods
La Universitat de Barcelona, per la seva banda, ha posat en marxa la plataforma FOCUS INNOFOOD per impulsar la creació d’empreses i la innovació, també en el sector agroalimentari. L’objectiu principal és combinar el potencial en recerca de la UB en l’àmbit de l’alimentació amb l’experiència de TranXforma Food, una consultora establerta a Madrid que es dedica a la reconversió de les companyies del sector des del vessant tecnològic.
La iniciativa promet potenciar la cultura de l’emprenedoria al Campus Torribera, situat a Santa Coloma de Gramanet, i ampliar la col·laboració en projectes d’R+D+I dels grups de recerca de la universitat amb les empreses agroalimentàries.