Barcelona perd presència a internet: les mencions a la ciutat cauen un 61% el 2023

La tecnologia protagonitza la majoria de cites que relacionen la capital catalana amb l’emprenedoria, la investigació i els congressos

Categories:

RedaccióACN

El 40% de les mencions de Barcelona a la xarxa fan referència al turisme, mentre que un 34% se centren en política i un 14%, en emprenedoria
El 40% de les mencions de Barcelona a la xarxa fan referència al turisme, mentre que un 34% se centren en política i un 14%, en emprenedoria | Laura Guerrero (Imatges Barcelona)

Entre l’octubre de 2022 i el setembre de 2023, la ciutat de Barcelona s’ha mencionat un total de 970.891 vegades a internet, un 61% menys que el mateix període entre 2021 i 2022, quan la capital catalana va rebre més de 2,5 milions de mencions. Així ho assegura la tercera edició de l’informe anual La Imagen de Barcelona a Nivel internacional elaborat per la consultora Evercom, que associa la davallada a l’estabilització de la situació política del Principat.

L’anàlisi, elaborada a partir de les mencions de la ciutat en xarxes socials, blogs i notícies digitals, assenyala que el turisme és la temàtica que concentra el nombre més elevat d’al·lusions, amb un 40% del total. Sobre aquest àmbit, que ha crescut notòriament des del 2021, els termes més concurrents són ‘festival’, ‘platja’ i ‘Primavera Sound’. En segona posició es troba la política amb un 34%, que és la categoria que protagonitza la gran davallada de mencions (el 2021 era el 53%), mentre que l’emprenedoria (14%), la investigació (7%) i els congressos (5%) tanquen el rànquing.

Domini tecnològic més enllà del turisme i la política

En l’àmbit de l’emprenedoria, el 49% de les ocasions en què se cita la ciutat de Barcelona es fa per parlar sobre el sector econòmic, mentre que en un 36% de les vegades és per posar sobre la taula l’ecosistema emprenedor. En aquesta segona temàtica destaquen conceptes molt lligats al món tecnològic, com ‘intel·ligència artificial’, ‘Disseny Hub’, ‘innovació artificial’, ‘sector serveis’, ‘innovació’ i ‘Hub Barcelona’. Per la seva banda, un 13% de les cites reflexionen sobre la posició de la capital catalana com a hub estratègic, mentre que el 2% restant va dedicat al global del teixit empresarial.

El món de l’R+D+I està monopolitzat per les mencions a la innovació i la investigació (84%), amb conceptes com ‘Smart City’, ‘tecnologia’, ‘boom tecnològic’, ‘intel·ligència artificial’, ‘educació’ o ‘ciència CosmoCaixa’. En aquest cas, l’anglès és la llengua dominant amb un 83% de les apel·lacions, per un 12% en castellà i un 5% en català. En la resta de subcategories, el 12% fa referència als centres d’investigació, mentre que un 4% se centra en el sistema hospitalari.

La innovació representa el 84% de les mencions de Barcelona en l'àmbit de la investigació, mentre que els tecnològics són el 36% de les apel·lacions vinculades a congressos

Pel que fa als congressos, els especialitzats en tecnologia són els que més mencions reben (un 36% del subgrup), amb la particularitat que fins al 88% del total de mencions provenen de fora de l’Estat espanyol. Una tendència que es percep en la llengua de les apel·lacions: la pràctica totalitat un (96,6%) s’han fet en anglès, amb només un 3% en castellà i un 0,4% en català. Per la seva banda, els congressos empresarials suposen un 33%, mentre que els del sector de la salut ocupen el 31% restant.

Els Estats Units, país estranger amb més mencions

L'última edició de l’informe també assenyala que, del total de mencions, un 62% es van fer fora de l'Estat, mentre que el 38% restant es van fer des de dins. Aquesta dada suposa un descens de set punts respecte del 2022, quan es van registrar un 69% de mencions fetes des de l'estranger. Segons Evercom, els Estats Units són, per tercer any consecutiu, el país des d'on més mencions de Barcelona s'han fet, seguida de França i el Regne Unit.

Del total de mencions de Barcelona, un 63% es van fer a les xarxes socials, un 32% en els mitjans de comunicació, i un 5% en blogs. Es tracta de dades molt similars a les 2022, quan les xarxes socials van representar també un 63% del total, les notícies un 34% i els blogs un 3%. Sobre la llengua, dominen els idiomes estrangers amb un 62% del total (encapçalats per l’anglès, el francès i el portuguès), mentre que el castellà protagonitza el 23% dels esments, i el català, el 15%.