Emprenedores, investigadores i estudiants: els Premis DonaTIC celebren un any més el talent tecnològic femení

La novena edició dels guardons reconeix la feina d’enginyeres, acadèmiques i desenvolupadores en un sector que demanda referents locals i actuals

Categories:

Redacció

Els Premis DonaTIC 2023 han rebut un total de 86 candidatures en la seva novena edició
Els Premis DonaTIC 2023 han rebut un total de 86 candidatures en la seva novena edició | @tic (X)

“Cada vegada coneixem més noms d’enginyeres internacionals, però el que t’acaba marcant és el referent que tens al costat, perquè t’hi projectes”. Així de clara es mostrava la secretària general de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Esther Zapater, durant la presentació del Baròmetre de la DonaTIC del Cercle Tecnològic, un estudi en què s’acredita que només el 25% dels càrrecs tècnics de les empreses TIC catalanes són dones. La falta de referents és, precisament, el motiu que va impulsar la celebració dels Premis DonaTIC, uns guardons que, després de nou edicions i més de 700 candidatures, ja s’han consolidat com un dels principals mecanismes del país per reconèixer el talent i el treball de les dones tecnòlogues de Catalunya.

I és que aquesta és una lluita “perquè els nens i les nenes trobin referents femenins en ciència i tecnologia, catalanes i contemporànies, sense haver de buscar gaire i, en definitiva, perquè sàpiguen que el món està canviant”, com ha expressat la secretària de Polítiques Digitals del Govern, Gina Tost, durant la celebració de la gala aquest dijous al Convent dels Àngels de Barcelona. Una novena edició que ha coincidit amb la prèvia del Dia Internacional de la Dona Emprenedora (19 de novembre) i ha repartit set premis individuals, dos a iniciatives grupals i quatre mencions especials entre les 86 candidatures rebudes enguany.

Emprenedores i professionals

El Premi DonaTIC 2023 en la categoria Emprenedora s’ha atorgat a Conxi Perez Andreu, enginyera informàtica especialitzada en intel·ligència artificial i cofundadora i CEO de RollDbox Games, estudi de videojocs que l’any passat va publicar Those Who Came: Healing Solarus, premi del públic a millor videojoc en català als Premis SAGA de 2022. Perez és també cofundadora de l’agència de transformació digital In Movement! i és membre de l’associació Women Angels for STEAM i de la comissió de gènere donesCOEINF del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya. A més, acompanyada del guardó, la professional també passarà a formar part de la xarxa global Google for Startups. Per la seva banda, tot i no haver guanyat el premi, dues de les finalistes d’aquesta categoria han estat seleccionades per Netmentora Catalunya per integrar-les en la seva xarxa i oferir-los un acompanyament empresarial de dos anys: es tracta de Lucia Gonzalez Navarrete, amb el projecte Natives, i Astrid Camprubí Hernández, amb el projecte OMMA Data.

En l’àmbit Professional, el guardó l’ha aconseguit l’enginyera de telecomunicacions Mireia Colina Fatjó, professional amb més de 20 anys d’experiència en el sector espacial i fundadora de la secció barcelonina de Women in Aerospace Europe (WIA-E). Per la seva banda, el premi Revelació se l’ha endut l’enginyera en tecnologies industrials Alba Badia Rifà, presidenta i líder d’operacions de llançament de Cosmic Research, associació vinculada Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i responsable, entre altres, del Projecte Bondar. Com a sorpresa, enguany la categoria Empresària ha quedat deserta, atès que el jurat ha considerat que cap de les candidates complien amb les bases reguladores.

Investigadores, estudiants i divulgadores

El guardó dedicat al món acadèmic s’ha concedit a la doctora Aïda Valls Mateu, enginyera informàtica especialitzada en intel·ligència artificial i anàlisi de dades. Valls és cap del grup de recerca ITAKA de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que se centra en aplicacions de la IA en els camps de la salut, la sostenibilitat i el turisme, i també és delegada a Tarragona de les comissions de gènere donesCOEINF i donesACIA. Quant a la categoria Divulgadora, la premiada ha estat Àurea Rodríguez López, qui a més a més de ser llicenciada en Bioquímica i tenir un postgrau en blockchain, és autora del llibre Antes muerta que analógica i creadora del blog #SINERGENTs.

Com ja és habitual, els Premis també donen protagonisme a les estudiants universitàries i de formació professional dins dels camps STEM. El Premi Estudiant Universitària l’ha guanyat Ainhoa Castaño Martos, que cursa el doble grau d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions a la UAB, on forma part de la Unitat de Dinamització Comunitària i del col·lectiu TecnoUAB, a més a més de treballar a Big Data Care Research i col·laborar amb Telecos.cat. En l’àmbit de l'FP, el jurat ha escollit Emma Casadevall Hernández, estudiant del grau superior d’Administració de sistemes informàtics i xarxes. Casadevall ha creat, juntament amb dues companyes, una polsera basada en IA que, a través de Bluetooth, permet ajudar persones en situacions de perill. De manera excepcional, el jurat ha decidit atorgar també una menció especial en requalificació a Yolanda Moreno Arranz, estudiant de grau superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web que, després de graduar-se en Traducció i Interpretació, va decidir canviar de sector.

Empreses, entitats i mencions especials

Més enllà dels premis individuals, els guardons també han reconegut dues iniciatives col·lectives en l’àmbit STEM. La primera d’elles, guanyador de la Iniciativa Referent Empresarial, és STEM Women Congress, l’esdeveniment organitzat per Launch in Barcelona SL que busca accelerar la igualtat laboral entre homes i dones en el sector i reduir-ne la bretxa de gènere. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha rebut el Premi a la Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució per Dona3. Ciència, Talent i Tecnologia, un projecte que fomenta les vocacions cientificotècniques entre les nenes de més de set anys i les dones professionals.

Finalment, ampliant la iniciativa encetada en l’edició de 2022, els Premis DonaTIC han atorgat tres mencions especials, vinculades a entitats i estratègies del govern. La menció en l’àmbit de la Ciberseguretat l’ha guanyada Vanesa Daza Fernandez, líder del grup de recerca WiSeCom; la menció en l’àmbit Aeroespacial se l’ha endut la investigadora astrofísica Anna Ferré Mateu, i la menció en Cultura Digital, novetat d’enguany, ha estat per Rosa Maria Gil Iranzo, doctora en Informàtica i Comunicació digital i professora a la Universitat de Lleida.

Etiquetes