Atenea, el mòbil basat en IA que actua d’assistent per a la gent gran

L’aparell prescindeix de botons i pantalles tàctils per comunicar-se únicament amb la veu i pot fer tasques com demanar cita al metge o fer videotrucades amb familiars

Categories:

Redacció

El projecte ha comptat amb un finançament de 2,3 MEUR provinents dels fons Next Generation
El projecte ha comptat amb un finançament de 2,3 MEUR provinents dels fons Next Generation | Cedida

A mesura que avancen les noves tecnologies digitals, també s’amplia la bretxa digital entre la gent gran i la resta de generacions: segons un estudi elaborat per la secretaria de Polítiques Digitals, només un 25% dels catalans de més de 75 anys fa servir internet. Amb la intenció de lluitar contra aquesta tendència, la start-up Momentum Analytics i la ONG Grupo ABD Asociación Bienestar y Desarrollo s’han aliat per crear Atenea, un dispositiu amb forma de telèfon mòbil que fa servir la intel·ligència artificial per actuar com a assistent de veu per als ancians i les persones dependents.

La iniciativa, finançada amb 2,3 milions d’euros aportats per departament de Drets Socials i provinents dels fons Next Generation, allunya les complexitats que suposen les noves tecnologies digitals, com els botons i les pantalles tàctils, i funciona únicament a través de la veu. A diferència d’altres assistents conversacionals generalistes, com Siri o Alexa, Atenea està dissenyat específicament per cobrir les necessitats específiques d’aquestes persones, de manera que és capaç de fer tasques com demanar cita al metge, fer una videoconferència amb un familiar o trucar al servei d’emergències. “La mateixa IA fa connexió amb els serveis en línia, com La Meva Salut, una personalització que va més enllà dels assistents de veu del mercat”, assegura el CEO de Momentum Analytics, Albert Isern.

El dispositiu, que es pot configurar tant en català com en castellà, s’ha testejat amb la col·laboració dels ajuntaments de Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Premià de Mar, Manlleu i la Vall d’Aran. Tots cinc municipis han repartit Atenea a 100 persones d’edat avançada que viuen soles o amb parella perquè el facin servir durant un any sencer.