La mobilitat intel·ligent, en el punt de mira dels ciberdelinqüents
El sector dels transports ha registrat un creixement del 25% d’atacs en un any i se situa en segona posició, per darrere dels seveis bancaris i fiscals
Categories:
El llibre blanc de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, on s’analitzen els sectors més afectats pels ciberdelinqüents, assenyala que hi ha una amenaça creixent pel que fa a la mobilitat intel·ligent. L’any 2022, els operadors de transport van ser el segon grup que va registrar més atacs, per darrere del sector bancari i fiscal, en tot l’Estat espanyol. En tercer i quart lloc pel cibercrim, hi ha el sector industrial i l’administració pública. Pel que fa a Europa, en un any, la mitjana mensual d’incidents digitals vinculats al transport va augmentar un 25%.
Segons els resultats de l’estudi, que es va presentar a la Smart City Expo World Congress, les amenaces de ciberseguretat en aquest sector en concret són, per aquest ordre, els atacs de ransomware i els programaris maliciosos, les fuites de dades i els atacs de denegació de servei distribuïts. També es van registrar diferents episodis d’atacs a la cadena de subministrament i explotació de vulnerabilitats.
Per solucionar aquesta situació, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana en el llibre blanc una sèrie de consells a dur a terme per part dels ciutadans, empreses i administracions. Entre elles, hi ha el fet d’implementar els estàndards de seguretat digital al transport públic, la creació de lleis i regulacions, una millor xarxa d’informació pels usuaris o una formació específica en la matèria als treballadors d’aquest sector. Alhora, també fa una crida a col·laborar amb altres països i institucions internacionals.