Les TIC ebrenques, a la cua en l’adopció del 5G

L’ecosistema empresarial mostra confiança en el potencial transformador de la nova generació de connectivitat, però només un 10% de les companyies hi inverteix

Redacció

Només 10 empreses TIC de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta fan servir tecnologies 5G
Només 10 empreses TIC de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta fan servir tecnologies 5G | Angela Llop (Flickr)

El 5G és una de les tecnologies percebudes amb més potencial transformador per part de les empreses tecnològiques de les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta a l’hora de millorar la connectivitat i la immediatesa de les comunicacions, però només un 10% té previst invertir-hi en el curt termini. Aquesta és una de les principals conclusions d’un informe elaborat pel Clúster TIC Catalunya Sud i el CoEbreLab 5G que ha enquestat una quarantena de companyies del territori per identificar quins projectes de recerca i emprenedoria s’han de potenciar en els pròxims anys.

Un dels aspectes que ha constatat la investigació és que l’ecosistema TIC ebrenc es troba encara en una etapa molt verda pel que respecta al 5G. L’enquesta assenyala que la majoria d’empreses tenen un nivell mitjà o baix de coneixement d’aquesta tecnologia, i que només 10 empreses l’estan fent servir actualment, en àmbits com projectes de recerca, internet de les coses (IoT) i projectes d'Indústria 4.0 i ciutats intel·ligents. El 10% que té previst invertir-hi en el futur mostra inclinació en aplicacions relacionades amb l’automatització amb IoT, els bessons digitals i l’AWS Private 5G. Per la seva banda, les companyies que no estan interessades en el 5G al·leguen que no en tenen la necessitat o que no disposen de prou cobertura per fer-lo servir.

Pel que respecta a altres tecnologies digitals avançades, les empreses ebrenques enquestades destaquen especialment la rellevància de la intel·ligència artificial (IA), la ciberseguretat, els bessons digitals, la IoT i la blockchain. En aquests àmbits, l’ecosistema mostra un grau de coneixement superior al del 5G, amb gairebé un 65% de les companyies capaces d’identificar el terme i associar-lo amb la promoció de la digitalització empresarial a la Unió Europea.

Tant pel que fa al 5G com a la resta de tecnologies mencionades, els principals obstacles que tenen les empreses a l’hora d’adoptar-les són les infraestructures, la cobertura, els costos econòmics, la falta de formació i la manca d’aplicacions concretes. L’ecosistema ebrenc considera que les tecnologies avançades es troben allunyades de la realitat socioeconòmica del territori, però sí que identifiquen les oportunitats que pot donar el 5G en àrees com la logística avançada, el live shopping i la realitat augmentada en el comerç electrònic.

Etiquetes