L’AMB vol multiplicar per 10 la xarxa d’electrolineres públiques el 2024

El projecte preveu ampliar els punts de càrrega dels 10 actuals als 102 a finals de l’any vinent i així convertir-se en una de es xarxes públiques “més extenses del sud d’Europa”

Categories:

RedaccióACN

El projecte tindrà un cost orientatiu de 4 MEUR, la meitat dels quals es finançaran amb els fons eureopeus Feder
El projecte tindrà un cost orientatiu de 4 MEUR, la meitat dels quals es finançaran amb els fons eureopeus Feder | Martí Petit (Imatges Barcelona)

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol ampliar el servei d’electrolineres del territori per convertir-lo en una de les xarxes públiques “més extenses del sud d’Europa”. Així ho ha assegurat aquest dimarts el vicepresident de Mobilitat, Transport i sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón, qui ha desvelat la intenció de multiplicar per 10 el nombre de carregadors elèctrics en un any, passant dels actuals 10 punts de càrrega a un total de 102 a finals del 2024.

En l’actualitat, la xarxa compta amb 10 punts de recàrrega ràpida que distribueixen més de 137.000 kWh cada mes, amb 7.400 recàrregues mensuals, segons dades de setembre del 2023. La voluntat de l’AMB és que l’expansió de la xarxa, amb 63 punts de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 de solars, permeti carregar un total de 367 vehicles alhora. Ara per ara, en cada punt es fan de mitjana unes 25 recàrregues diàries.

La voluntat d’ampliar la xarxa d’electrolineres no és nova, ja que a finals de 2021 l’AMB ja va anunciar la intenció de quintuplicar la xarxa i ampliar-la fins als 50 punts de cara a aquest 2023, una actuació que no s’ha acabat executant. Ara, la institució ha calculat que l’actuació tindrà un cost del voltant de quatre milions d’euros, la meitat dels quals es finançaran a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

Fins aquest any, el servei de la xarxa pública d’electrolineres era gratuït per als usuaris per promoure el seu ús, però a partir del 2024 es convertirà en un servei de pagament. L'AMB calcula que el preu del kWh en un punt de recàrrega ràpida serà de 0,30 euros, i que, per tant, la recàrrega mitjana actual de 15 kWh tindrà un cost de 4,5 euros. Amb aquesta recàrrega es pot fer un trajecte de 100 quilòmetres aproximadament.