Catalunya continua lluny dels requisits europeus en mobilitat elèctrica

El Principat incrementa el nombre de vehicles electrificats i de punts de càrrega, però a un ritme insuficient per atrapar la resta de països del continent

Categories:

RedaccióACN

Catalunya és segona a l'Estat en punts de recàrrega elèctrics i quarta en presència de vehicles electrificats
Catalunya és segona a l'Estat en punts de recàrrega elèctrics i quarta en presència de vehicles electrificats | Ajuntament de Barcelona (ACN)

Catalunya manté la tercera posició de la llista d'impuls a la mobilitat elèctrica a l'Estat espanyol, situant-se per darrere de Madrid i Navarra. El baròmetre global d'electromobilitat elaborat per la patronal ANFAC ha donat una puntuació de 14,3 punts al Principat en el segon trimestre del 2023 (+1,1), per sobre del d'Espanya (12), que també ha crescut un punt. L'increment registrat, però, encara és insuficient per assolir els barems de la Unió Europea (25), que se situen més de 10 punts per sobre, i es troba molt lluny de la puntuació de Noruega (106,3), dels Països Baixos (64,5) o d’Alemanya (34,9).

En termes més específics, Catalunya ha assolit una puntuació de 7,5 en punts de recàrrega elèctrics (+0,6 respecte al trimestre anterior), la qual cosa la situa segona darrere de Lleó, però també constata que la infraestructura “avança molt lentament”. Pel que fa a la penetració del vehicle electrificat, el Principat cau un lloc fins a la quarta posició i assoleix 21,1 punts (+1,6 punts) per darrere de Madrid (30,6), Navarra (22,8) i les Illes Balears (21,3). La presència de cotxes electrificats al Principat està per sobre de la mitjana estatal (18,9), però també lluny dels valors europeus (38,7).

Davant d’aquests resultats, el director general d’ANFAC, José López-Tafall, considera que “Espanya avança cap a l'electrificació, però no pas al ritme necessari per complir els objectius exigits”. En aquest sentit, la patronal posa com a exemple Portugal, que s'acosta a la mitjana europea gràcies a, asseguren, les polítiques fiscals aprovades per incentivar la compra de cotxes, especialment per les empreses.

Matriculacions i ampliació de la xarxa de recàrrega

L'Estat espanyol, amb tretze punts per sota la mitjana, se situa al mateix nivell de desenvolupament que Itàlia (12,4) i lleugerament per sobre d'Hongria (9,9) o la República Txeca (8,9). La patronal automobilística assenyala que al tancament del segon trimestre es van matricular 55.544 unitats, una evolució que millora la de l'any anterior, però que queda “encara lluny” de l'objectiu de 190.000 turismes electrificats per assolir els objectius de reducció d'emissions per al 2023”.

Pel que fa a la xarxa de recàrrega, durant el segon trimestre s'ha produït un creixement de 2.517 nous punts, mantenint el creixement del període anterior i sumant un total de 22.760 punts de recàrrega a tot Espanya. No obstant això, 1.843 d'aquests nous punts són de potència de fins a 22 kW o inferior. ANFAC reclama accelerar no només els punts de recàrrega, sinó impulsar una infraestructura de recàrrega de prou qualitat amb potències superiors a 150 kW. La patronal assegura que continuen havent-hi 6.475 punts que es troben fora de servei, perquè “no s'han pogut connectar a la xarxa de distribució elèctrica o per trobar-se en mal estat o avariats”.