Més enllà de les visites virtuals: el sector immobiliari es reinventa de la mà de la RV

Les agències de venda i lloguer d’habitatges ofereixen serveis fent ús de la realitat augmentada, com la representació de l’edifici sobre un solar o reformes fetes a mida

Categories:

Redacció

Ja s’estan començant a desenvolupar mapes que, a part de mostrar les promocions immobiliàries d’una zona, plasmin tots aquells serveis que tenen al voltant
Ja s’estan començant a desenvolupar mapes que, a part de mostrar les promocions immobiliàries d’una zona, plasmin tots aquells serveis que tenen al voltant | Kampus Production (Pexels)

Quatre de cada deu clients del sector immobiliari a l’Estat espanyol va fer una visita virtual en el procés de comprar o llogar una propietat l’any passat, segons un estudi de GetApp. Aquesta és una tendència que ha anat creixent d'ençà que va aparèixer fa aproximadament una dècada i que s’ha accentuat sobretot arran de la pandèmia. Tant la realitat virtual (RV) com la realitat augmentada (RA) ara formen part del dia a dia de moltes agències i ja no només es limiten a organitzar tours a través de les pantalles, sinó que cada cop estan afegint més serveis al seu catàleg.

A part d’avantatges com l’estalvi de temps o donar solució als problemes d’ubicació i disponibilitat, aquesta tecnologia ha fet un pas més enllà de la imatge, oferint dades i donant resposta a les necessitats específiques dels clients. “Aspectes que en un principi poden semblar poc importants com veure si hi cabrà un llit a l’habitació o tenir al detall les mesures s’han convertit en cabdals pel sector. Cada cop es personalitzen més les experiències on, complementant la visita digital, es poden fer canvis en el mobiliari segons els gustos de l’usuari al moment”, ha apuntat l’executiu en cap de Vivendex, Francesc Quintana, en una jornada organitzada durant la Barcelona New Economy Week (BNEW).

Quintana: “Aspectes que en un principi poden semblar poc importants com veure si hi cabrà un llit a l’habitació o tenir al detall les mesures s’han convertit en cabdals pel sector”

Fins i tot les necessitats dels compradors ha portat als proveïdors tecnològics del sector immobiliari a l’exterior dels locals o habitatges que estan disponibles pel lloguer o la venda. La directora general d’Habiteo a Espanya i Portugal, Carla Martínez, així ho assenyala: “Abans la venda d’obra nova era sobre plànol. Amb l’ús de la realitat augmentada, podem anar a un solar i projectar a través de la pantalla com serà l’edifici tot i que aquest encara no estigui construït. Així, els compradors tenen tota la informació possible”.

El món de les reformes és on s’han presentat avenços més importants, segons Quintana, per evitar maldecaps i pèrdues de temps als clients: “Actualment, podem carregar a l’aplicació paquets de mobles d’empreses reals i plasmar-ho en un espai segons l’estil i gustos que millor encaixin. A partir d’aquí, fins i tot tenim la possibilitat d’adquirir-los en un clic”. Alhora, apunta que un següent pas que agilitzaria encara més els processos és “el fet de pressupostar una reforma amb tots els elements, no només els mobles”.

Martínez: “Abans la venda d’obra nova era sobre plànol. Amb l’ús de la realitat augmentada, podem anar a un solar i projectar a través de la pantalla com serà l’edifici tot i que aquest encara no estigui construït”

Els serveis, un aspecte on incidir

“Els compradors i llogaters, a part de la façana o la distribució del pis, volen saber tot allò que tindran a l’abast: les botigues, les escoles o les parades de transport públic”, ha insistit el cofundador i gestor de projectes de Jotavirtual, Jaime Flores, posant el focus d’atenció en els serveis. En la mateixa línia ha afegit Martínez que “a França ja hem aconseguit desenvolupar un mapa que mostra, a més de totes les promocions immobiliàries, els serveis que tenen al voltant. No esperem que tardi gaire a arribar a l’Estat espanyol”.