Enginyers de la UOC ideen un robot repartidor de menjar a domicili

El prototip té forma de cub, quatre rodes i està concebut per transportar una càrrega de fins a dotze quilos en els últims quilòmetres de les comandes

Categories:

Redacció

L'invent pot ser útil per disminuir el nombre d’accidents que pateixen els 'riders' quan recorren les grans ciutats
L'invent pot ser útil per disminuir el nombre d’accidents que pateixen els 'riders' quan recorren les grans ciutats | Mart Production (Pexels)

El repartiment de menjar a domicili és un negoci que ha esclatat a gran escala durant l’última dècada i pel qual comencen a sorgir solucions tecnològiques per fer-lo més eficient. Un grup d’estudiants d’enginyeria de la UOC ha gestat el projecte ADR, un robot autònom per al repartiment de menjar i aliments que pot encarregar-se de cobrir distàncies d’entre 2,5 i 5 quilòmetres. L’aparell es condueix sol, té forma de cub i quatre rodes, i pot transportar una càrrega de fins a quinze quilos. Aconsegueix desplaçar-se gràcies a un sistema format per sensors, càmeres i GPS que li permeten detectar obstacles i avançar.

El prototip està pràcticament acabat en la part mecànica i elèctrica, i l'equip està ara treballant en el programari. “El proper pas estratègic serà fundar una empresa per entrar al mercat. Necessitem inversors que aportin uns 200.000 € per poder finançar la tecnologia d'una primera flota de deu robots”, explica el cervell i el líder del projecte, Mohsen Rahmanikivi, que és membre del programa de doctorat de Tecnologies de la Informació i de Xarxes i del grup de recerca K-ryptography and Information Security for Open Networks (KISON) de la UOC. 

Robatori i accidents, els riscos

Els creadors del robot creuen que, a banda de rebaixar costos per a les empreses de restauració, podrà disminuir el nombre d’accidents que pateixen els riders quan recorren les grans ciutats i serà útil per a altres tasques com transportar mercaderies a hospitals, campus universitaris, magatzems, grans empreses i, en general, emplaçaments de grans dimensions. L’únic temor és el perill que el robin o s’accidenti contra algun vehicle imprevist a la via pública.

“Malgrat que pugui semblar un projecte senzill, les solucions robòtiques necessiten utilitzar tecnologia d'última generació en intel·ligència artificial, visió per computador i navegació. Això implica comptar amb un equip multidisciplinari amb perfils professionals diferents, que no és fàcil de trobar ni de coordinar”, apunta Rahmanikivi, que preveu generar ingressos tant pel lloguer del robot per part d'empreses com realitzant directament el transport de mercaderies i, fins i tot, oferint-se com a espai publicitari.