Brussel·les adverteix a l’Estat que més d’un terç dels seus ciutadans no tenen habilitats digitals bàsiques

En un informe, la Comissió Europea insta Espanya a incrementar la presència femenina a les TIC, però la destaca com un dels països amb millor connectivitat

Categories:

ACN

Les dades de la UE indiquen que un 38% dels espanyols no disposa dels coneixements suficients per adaptar-se a l'actual escenari de digitalització
Les dades de la UE indiquen que un 38% dels espanyols no disposa dels coneixements suficients per adaptar-se a l'actual escenari de digitalització | Andrea Piacquadio (Pexels)

La Comissió Europea ha advertit a l'Estat que més d'un terç dels seus ciutadans no tenen habilitats digitals bàsiques. Segons l'informe publicat aquest dimecres sobre L'estat de la dècada digital, un 38% dels espanyols no disposen dels coneixements suficients per adaptar-se a l'actual escenari de digitalització, un fet que pot arribar a comprometre el seu dia a dia. Si bé Espanya presenta millors xifres que la mitjana europea, Brussel·les insta el país a "incrementar els esforços" en formar sobretot els treballadors i augmentar la participació femenina en el sector de les TIC, un àmbit on el percentatge de dones (18%) és inferior a la mitjana comunitària.

El document de la Comissió Europea destaca Espanya com un dels estats que ha fet més progressos durant els últims anys per fixar les bases d'una transformació digital "ambiciosa". De fet, subratlla que Espanya és un dels països que presenta millors dades en el desplegament d'infraestructura digital, en particular sobre connectivitat. Segons l'informe, les xarxes d'alta capacitat cobreixen el 93% del territori (un 73% a la UE), mentre que la cobertura de fibra cobreix un 91% (a la UE és el 56%). En relació amb aquesta qüestió, la Comissió anima l'Estat a mantenir el mateix camí i reforçar el desplegament de la xarxa en àrees rurals, on la instal·lació de nova infraestructura acostuma a ser més feixuga.

Digitalització de les pimes i els serveis

L'anàlisi de l'executiu comunitari també fa menció a la digitalització dels negocis, posant especial atenció en les pimes. En aquest camp, Espanya presenta unes dades similars a la mitjana europea, amb un 68% de les pimes amb un nivell de digitalització bàsic (69% a la UE). Aquí, Brussel·les es limita a dir que el govern espanyol mantingui la línia seguida fins ara i que proporcioni un marc de suport a empreses emergents per desplegar tecnologies avançades.

Quant a la digitalització dels serveis públics, la Comissió destaca que Espanya es troba al capdavant de la UE, amb un 84% dels ciutadans que utilitzen serveis digitals facilitats pel govern per efectuar diversos tràmits (a la Unió la mitjana és del 74%). No obstant això, Brussel·les fa un petit apunt i demana a l'Estat que destini més esforços a connectar els historials mèdics per obtenir "una plena cobertura".