Les carreteres disposaran de carregadors per a cotxes elèctrics cada 60 quilòmetres el 2026

Les estacions hauran de permetre el pagament amb targeta o dispositius ‘contactless’, sense necessitat de ser client de la companyia

Redacció

Els punts de càrrega més potents per a camions i autobusos se situara, com a màxim, cada 120 quilòmetres
Els punts de càrrega més potents per a camions i autobusos se situara, com a màxim, cada 120 quilòmetres | Michael Marais (Unsplash)

L’escassedat de punts de càrrega per a cotxes elèctrics que pateixen gran part de les vies catalanes va camí de revertir-se definitivament en els anys vinents, si es compleix de manera efectiva la llei que ha tirat endavant aquesta setmana a Brussel·les. El Parlament Europeu ha aprovat per una majoria aclaparadora l’obligació dels estats membres de garantir, el 2026, la instal·lació d'un carregador almenys cada 60 quilòmetres a les grans carreteres i uns punts de càrrega més potents per a camions i autobusos cada 120 quilòmetres l’any 2028.

Les estacions hauran de permetre un pagament simple, a través de targeta de crèdit o dispositius contactless, sense necessitat de comptar amb cap subscripció a la companyia, i els preus s’hauran d’informar per kWh, kg o per minuts. La norma també preveu que hi hagi centres de proveïment d'hidrogen cada 200 quilòmetres abans del 2032.

L'objectiu de la mesura és facilitar la mobilitat als usuaris de vehicles elèctrics i potenciar a la llarga que els europeus acabin optant per comprar aquesta mena de vehicles i no els de gasolina o dièsel. La Unió Europea s'ha imposat reduir de manera substancial la quantitat d'emissions de diòxid de carboni que emeten els vehicles de combustió, que representen més del 70% del total d'aquestes partícules llancen a l’atmosfera els països de la UE.