YouTube, preocupada per l’èxit dels vídeos curts

La plataforma de Google tem que els Shorts ‘canibalitzin’ el contingut principal del servei i en redueixin els ingressos publicitaris

Categories:

Redacció

YouTube va llançar els Shorts el 2020 com un format complementari, però ara molts creadors estan començant a prioritzar-lo per davant dels vídeos llargs
YouTube va llançar els Shorts el 2020 com un format complementari, però ara molts creadors estan començant a prioritzar-lo per davant dels vídeos llargs | AARN GIRI (Unsplash)

Els vídeos curts són un dels formats de consum amb més tracció i creixement dels darrers anys, com bé acrediten l’ascens fulgurant de TikTok o la popularitat dels Reels d’Instagram. YouTube, la principal plataforma de consum audiovisual d’internet, va llançar el 2020 el format Shorts per sumar-se a aquesta tendència, i l’experiment ha funcionat fins i tot millor del que s’esperava. Tanmateix, aquesta notícia no ha estat percebuda amb els millors ulls per una part dels dirigents de la companyia.

Segons recull un reportatge del Financial Times, alguns executius de l’empresa comparteixen el temor que els Shorts, concebuts inicialment com un format alternatiu i secundari als vídeos de llarga durada, acabin canibalitzant el contingut principal. Això suposaria un problema per la plataforma de Google, ja que l’estructura tradicional dona moltes més possibilitats d’introduir anuncis i opcions publicitàries, la qual cosa maximitza els possibles ingressos amb un marge superior que el que atorguen els vídeos curts.

En l’actualitat, els creadors de contingut s’enduen un 45% dels beneficis dels anuncis que apareixen abans, durant i després de la reproducció dels seus vídeos, i un 55% de la publicitat dels Shorts. Aquest fet, sumat a la tendència generalitzada cap als vídeos curts i a la menor càrrega de feina que suposa enregistrar-los, està provocant que molts youtubers comencin a apostar de manera generalitzada pel nou format.

Davant d’aquesta situació, YouTube valora públicament amb “satisfacció” l’èxit que estan tenint els Shorts, ja que consideren que creen un “cercle viciós” entre continguts, una retroalimentació que augmenta el nombre d’hores que els usuaris passen a la plataforma. Amb tot, si la tendència continua així, caldrà veure si en el futur no es modifiquen els percentatges de repartiment d’ingressos que hi ha establerts en l'actualitat.