Entra en vigor la llei europea de Serveis Digitals, la normativa que regularà els gegants d’internet
El reglament vol combatre la desinformació de les grans plataformes augmentant la responsabilitat a l’hora de controlar quins continguts es difonen
Categories:
La llei europea de Serveis Digitals (DSA) ja és una realitat. El document, que ha entrat en vigor al continent aquest 25 d’agost, suposa un nou context legal per a les 17 plataformes digitals i els dos motors de cerca que superen els 45 milions d’usuaris europeus, entre els quals es troben Google, Meta, TikTok, Netfix i una Amazon que ha intentat desdir-se’n. La normativa comunitària busca combatre de soca-rel fenòmens en auge com la desinformació o l'intercanvi de productes o continguts il·legals a internet. “Estem portant els nostres valors europeus al món digital”, ha ressaltat a les xarxes socials la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen.
Tal com destaca l'executiu comunitari, la Llei de Serveis Digitals i la Llei de Mercats Digitals (DMA) formaran un conjunt únic de normes que s'aplicarà a tota la Unió amb dues metes: crear un espai digital “més segur” i establir unes condicions de competència “equitatives”. De fet, s'espera que la nova normativa permeti protegir millor els drets fonamentals dels usuaris d'internet i, de retruc, fomentar la innovació, el creixement i la competitivitat, tant al mercat únic europeu com a escala mundial. Des de la Comissió Europea s'apunta que un dels principals reptes que busca resoldre la nova llei és l'intercanvi de béns, serveis i continguts il·legals en línia. També s'espera posar fi al mal ús dels algoritmes que augmenten la propagació de la desinformació.
El nou reglament afectarà els motors de cerca Google Search i Bing i els portals Alibaba AliExpress, Amazon, Apple AppStore, Booking, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, X (antic Twitter), Viquipèdia, YouTube i Zalando. Aquestes plataformes ja van ser identificades el passat mes d’abril, quan se’ls va encarregar la preparació d’un pla per complir amb les exigències de la Comissió. Un cop entrada en vigor la llei, totes elles han de tenir en marxa el dispositiu que els permeti identificar i retirar amb prestesa els continguts il·legals si volen continuar operant dins de la UE.
Entre les companyies afectades, una de les que s’ha mostrat més col·laborativa és Google, que ha reconegut en un comunicat que la llei suposa un “començament del camí” per millorar la seguretat a internet. “Fa temps que estem alineats amb els objectius generals de la DSA i hem dedicat recursos rellevants a adaptar els nostres programes per satisfer els seus requisits específics”, ha afegit la companyia nord-americana. Entre les mesures que el buscador aplicarà a partir d'ara hi ha l'ampliació de la transparència dels anuncis o la millora de l'accés a les dades per als investigadors. Això es concretarà, segons Google, en una major comprensió pública de serveis d'ús massiu com YouTube, Google Maps, Google Play i o del mateix buscador. Aquest pas, com ressalta la CE, és necessari per realitzar investigacions que permetin anticipar riscos sistèmics per als 27.