Google i Adobe incorporen el català a les seves IA generatives
El xatbot Bard i l’eina per generar imatges a través d’apunts textuals Firefly ja són capaços d’interactuar amb la llengua catalana
Categories:
El català ja es pot fer servir en dues de les principals aplicacions de la intel·ligència artificial generativa que es troben disponibles al mercat. Tant Google com Adobe han anunciat que les seves propostes en aquest camp, Google Bard i Adobe Firefly, ja es poden utilitzar a l’Estat espanyol i, entre les llengües amb què són compatibles, es troba la catalana, tal com ha avançat el periodista Albert Cuesta.
La primera a fer-ho públic ha estat Adobe, que aquest dimarts va anunciar l’expansió global de Firefly, la seva aplicació d’intel·ligència artificial per generar imatges a través d’apunts textuals. L’eina, similar a propostes com DALL·E, Stable Diffusion o Midjourney, es va llançar fa tres mesos, però fins fa poc només s’hi podia interactuar en anglès. Ara, el programa és compatible amb més de 100 idiomes, entre els quals es troba el català. La companyia també ha anunciat que preveu traduir la interfície a un total de 20 llengües, de les quals el castellà, el francès, el portuguès, l’alemany i el japonès ja estan implementades.
Per la seva banda, Google ha llançat aquest dijous Google Bard a tots els països de la Unió Europea, entre els quals es troba l’Estat espanyol. El servei és la resposta de la multinacional a l’èxit de ChatGPT i es troba disponible des del febrer, tot i que al principi només es podia fer servir als Estats Units i al Regne Unit i les primeres versions no van convèncer el públic. Després de diverses actualitzacions i de l’expansió a altres territoris, ara el xatbot de Google també es pot fer servir des de Catalunya. Segons la pàgina de preguntes freqüents de l’eina, Bard entén i pot expressar-se en més de 40 idiomes, però en el llistat no es contemplen ni el català, ni el basc, ni el gallec, llengües en què sí que es pot interactuar.