Google reinventarà el cercador amb intel·ligència artificial
L’empresa integrarà el xatbot Bard, implementarà mòduls temàtics per sobre dels enllaços i prioritzarà continguts generats per usuaris
Categories:
Google ha anunciat grans canvis en el seu cercador durant la I/O 2023 celebrada aquest dimecres a la nit, la gran majoria protagonitzats per la implementació de sistemes d’intel·ligència artificial. El nou sistema, denominat en anglès Search Generative Experience (experiència generativa de cerca), deixarà de ser un llistat d’enllaços per convertir-se en una experiència més dinàmica, amb nous mòduls d’informació i un canvi en la prioritat dels resultats que mostra.
Segons ha explicat l’empresa durant la conferència, l’objectiu d’aquest canvi és que la gent deixi de cercar a partir de paraules clau, com fins ara, i comenci a fer-ho a través de preguntes, amb un llenguatge més pròxim al de la parla. En aquest sentit, Google vol restar importància a aquelles pàgines web orientades al SEO i donar més visibilitat al contingut generat per la societat, sigui en xarxes socials o en fòrums. El denominat Filtre de perspectives busca que, quan la gent cerqui informació sobre llocs o productes determinats, pugui accedir més fàcilment a l’opinió de la ciutadania.
Google redissenyarà el cercador per donar menys importància a les webs orientades al SEO i prioritzar mòduls temàtics i continguts d'usuaris a xarxes socials i fòrums
D’altra banda, la companyia també prioritzarà l’ús de blocs informatius per davant del llistat d’enllaços. El nou model del cercador ens oferirà textos generats a partir de la pregunta feta i recomanacions més personalitzades. Per exemple, quan l’usuari li demana a Google una bicicleta per a trajectes amb elevacions, la resposta principal és un mòdul de Google Shopping amb articles per comprar, i al lateral es mostra una selecció d’articles que recomanen bicicletes. De moment, el nou cercador es troba en fase de proves, i només està disponible via llista d’espera als Estats Units i en anglès.
1/Today at #GoogleIO we shared the bold and responsible approach we're taking to use AI to reimagine our products, including Search with a new generative search experience coming first to Labs. You can sign up starting today. https://t.co/rjQscvjWzQhttps://t.co/jmzhruXX2Cpic.twitter.com/mgFpxpS8dc
— Sundar Pichai (@sundarpichai) May 10, 2023
El nou Google Bard
Una altra de les grans novetats que s’ha presentat durant la I/O 2023 i que té un fort lligam amb el cercador és la nova versió de Google Bard, el xatbot basat en intel·ligència artificial que Google va llançar el passat febrer per competir amb ChatGPT. El model actual només es trobava disponible als Estats Units i al Regne Unit i en anglès, però la seva arribada va estar plena d’errors que no van convèncer els usuaris. Ara, el sistema integra un nou model conversacional, suma el japonès i el coreà com a llengües disponibles i arriba a 180 països. Això sí, cap de la Unió Europea: els únics estats europeus on es podrà fer servir són el Regne Unit, Gibraltar i Geòrgia.
El nou Google Bard es troba disponible en tres idiomes i a 180 països, però cap de la Unió Europea
La novetat principal de Google Bard és que fa servir el model PaLM 2, que s’ha entrenat amb documents webs, llibres i dades conversacionals de més de 100 idiomes, la qual cosa li dona més capacitat per raonar, segons assegura l’empresa. El model també s’ha entrenat amb dades matemàtiques i de codi, la qual cosa li permet entendre millor aquests camps i servir com ajuda per als desenvolupadors informàtics. PaLM 2 és especialment eficaç escrivint codi en Python o JavaScript, però també pot treballar amb llenguatges com Fortran, Prolog o Verilog.
Google Bard també suma la integració amb la resta d’eines de Google, de manera que sigui més fàcil moure continguts d’un lloc a l’altra. Així, per exemple, se li pot demanar al xatbot que escrigui un correu electrònic i, només amb un botó, exportar-lo com a esborrador a Gmail, o bé desar-lo a Google Docs. L’eina també ha integrat la tecnologia de Google Lens, de manera que l’usuari pugui fer preguntes no només amb text, sinó també amb imatges. La companyia s’ha associat amb Adobe per integrar Firefly, la intel·ligència artificial generativa d’imatges de la companyia, a l’estil de DALL·E, MidJourney o Stable Diffusion. Finalment, l’empresa ha implementat una interacció que permet saber d’on sorgeix la informació que el xatbot dona com a resposta, amb cites cap al contingut original.