Aquestes són les tecnologies més incorporades a les companyies catalanes el 2022

Més d’un terç del teixit empresarial del país inverteix en transformació digital, 10 punts més que el 2021

Categories:

Redacció

La internet de les coses i el ‘big data’ són les tecnologies més populars entre les entitats del Principat
La internet de les coses i el ‘big data’ són les tecnologies més populars entre les entitats del Principat | Israel Andrade (Unsplash)

Un 14,4% de les empreses catalanes van incorporar la internet de les coses (IoT) en les seves organitzacions durant el 2022, una fita que la converteix en la tecnologia més adoptada en l’entorn professional a Catalunya durant l’any passat. Així ho acrediten les dades publicades pel Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, que situa el big data en segona posició, adoptada per l’11,3% de les companyies, i atorguen el bronze a la intel·ligència artificial, que apliquen el 8,4%. Les xarxes 5G (4,7%) i la impressió 3D (4,6%) són disciplines que també tenen un protagonisme més secundari dins de l’ecosistema del Principat.

En termes globals, ACCIÓ assenyala que hi va haver un creixement en les inversions en transformació digital: l’any passat van suposar el 35% del teixit empresarial a Catalunya, deu punts per sobre del 2021. L’informe també preveu que el 59,6% de les companyies apostaran per invertir en innovació aquest any. Els principals punts d’interès són la creació i elaboració del producte i els sistemes d’informació i comunicació. Malgrat que la inversió és menor, també destaquen àrees com el desenvolupament del procés del negoci, l’administració i gestió, el màrqueting o la logística i distribució.

Segons l’estudi, les empreses apliquen aquestes millores per augmentar l’eficiència energètica, la facturació i la productivitat. Per aquest motiu, departaments com el de recerca i desenvolupament (R+D) va guanyant pes a mesura que passen els anys: el 2022 un terç de les empreses van desenvolupar o adquirir aquesta àrea, superant en sis punts el percentatge de 2021.

Creix la transformació verda

El Baròmetre de la Innovació conclou que la inversió en transformació verda també és una tendència a l'alça. L’any passat, un 38,8% del teixit empresarial català va fer inversions en energies renovables, l’ús de materials reciclats o l’ecodisseny. Això significa set punts més per sobre que l’any 2021, amb el 32,1%.